Протест на 3 март събира българите в Лондон

Мисия Варна

25-02-2013, 16:49

Снимка:

Яни Славов, Лондон

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестът на българите в Лондон

Протестиращите в Лондон: Да си върнем България

Вчера те подкрепиха сънародниците си, като се събраха пред посолството

През вчерашния ден на много места по света българи, които живелят далече от родината си, се постараха да организират протести в защита и подкрепа на своите сънародници в България.
За тях това не беше също лека задача, свързана с вадене на местни разрешителни, контакти между самите българи пръснати из чуждите страни. Но те все пак го направиха! И най-важното: готвят се да го направят отново на 3 март.

 

Текстът е на Евгения Лалова (един от инициаторите на протеста), а снимките са на професионалния фотограф Яни Славов.

 

Протестът в Лондон бе спонтанно иницииран в социалните мрежи. Организацията не беше лесна поради необходимостта за вадене на специално разрешително, осигуряване на специални мерки и др. За наша радост се събрахме над 250 човека, всички бяха много емоционални, с много тъга в очите, но и с много надежда. Голяма част от присъстващите са оставили семейства и близки в родината, за да вадят прехраната надалече. Нашият протест под мотото "Мълчалива  подкрепа за събитията в България за по-добър живот" бе в подкрепа на исканията на сънародниците ни в България за справедливи доходи, за вината на всички политици управлявали България през последните 23 години, чието неефективно управление е довело страната до това състояние.

 

Декларация за целите на протеста бе връчена на зам. консула на Посолството на България в Лондон. Всички в Посолството бяха много добронамерени, отвориха вратите за всички желаещи да влязат да се стоплят, за майките с колички и деца. Нашият протест бе и една приятелска българска среща, от която всички имахме нужда и която ще положи традиции да се срещаме в подкрепа на Родината ни по-често. Защото където и да сме по света, ние сме и си оставаме българи и милеем за всичко родно!

 

Горди сме, че проведохме мирен протест без никакви проблеми. Полицейска кола бе спряла на около 200 м от нас, но полицаите дори не излязоха от нея. Ние се грижехме да се пази пътя чист, за да не пречим на движението на трафика, но много коли спираха и се интересуваха какво става! Доста англичани се присъединиха към нас! Много от тях вече имаха прекрасни впечатления от свои български приятели и близък контакт с тях и бяха повече от заинтересовани какво става в държавата ни!

 

Много от тях бяха възмутени от безбожно скъпия начин на живот при толкова ниска платежоспособност.  Искам да подчертая за всички, които не говорят добри неща за нас-емигрантите: приятели, кръвта вода не става! Всеки от нас е намерил начин да спаси себе си и семейството си, но повярвайте, това не е никак лесно.
За финал искам да споделя част от изявлението на нашия сънародник Валентин Йорданов:
"На 24.02.2013 в 12.00 часа тротоарното пространство пред посолството се е изпъстрило с цветове на българския флаг. Майки с детски колички, жени, мъже сгорещени от идеята въпреки ниските температури, жужат обсъждайки положението в България. Напрежение не се усеща. Усеща се сплотеност и единомислие. Умишлено няма да споменавам имена, защото в еуфорията на събитието, не имената ми направиха такова впечатление, колкото заряда и емоцията. За миг бях се пренесъл в родината си с болката на бедноста и отчаяното протестиране от поредните ощетявания на народа. Да! Болката и нетърпимоста в Лондон бяха на същото ниво и същите градуси като в България. На стъпалата на средната врата на посолството, няколко мъже и жени вдигнаха плакати собственоръчно правени и създадоха обстановка за импровизирана трибуна.

 

Организаторите поздравиха събралите се и дадоха думата на желаещи да се изкажат. И тогава… Отначало плахо, а после все по-уверено хората отприщтваха душите си. Никакви разминавания в исканията, никакви различия от позицията на протестиращи в страната ни. Скандирания и запят химн от всички, обръщения и стихове родени от наслоени проблеми - всичко това бе като едно ново начало, в което всички вярваха с душите си. Времето разрешено от властите бе два часа и когато наближи да изтече, бе връчена декларация на представител от посолството за позицията на протестиращите, който обеща, че ще бъде изпратена като официален документ в България. Доволни от приноса си и премръзнали от студ сънародниците ни започнаха да се разотиват мирно и тихо, а някои от тях решиха да направят импровизирано хоро. Може би някой би казал – какво толкова се е случило. Случи се. Българите в Лондон станаха по-сплотени в труден за България период и не останаха безучастни. Нещата не свършват до тук, а сега започват. Появи се желание за срещи и по хубави поводи! Дай Боже – скоро!"