Молебен за здравето на Пламен Горанов: днес в 18.15

Омбудсманът официално потвърди, че ще представя протестиращите варненци

Молебен за живота и здравето на Пламен Горанов организират днес протестиращите във Варна, научи Varnautre.bg. 37-годишният варненец се самозапали в сряда пред сградата на общината. Според прокуратурата той носел плакат с искане за оставката на кмета, който след инцидента бил скрит от един от притеклите се на помощ охранители на кметството. 

Службата днес ще започне в 18.15 часа в катедралния храм "Свето Успение Богородично", съобщи за Varnautre.bg Ивайло Василев. Участниците в традиционните вече шествия ще се съберат както обикновено в 18 часа пред Общината и ще тръгнат към Катедралата, където ще ги чака свещеник.
Службата извън работно време беше разпоредена от варненския митрополит Кирил. Той искал лично да я отслужи, но не бил в града и затова натоварил друг свещеник.
Организаторите призовават протестиращите по възможност да си купят свещи преварително, за да не стават струпвания в последния момент на входа на храма.
След службата шествието ще се върне пред Общината, където ще бъдат поставени отново исканията към кмета и администрацията.
Омбудсманът на България Константин Пенчев е потвръдил официално, че ще представлява протестиращите на Варна, съобщи още Ивайло Василев. Идеята за това беше на неговата група от 8 протестиращи, които миналата сряда входираха в общината 11 искания към местната власт, първото от които оставка на кмета Кирил Йорданов. Протестиращите поставяха срок от 3 дни (който изтече в събота по обед) за изпълнение на исканията, като в противен случай заплашиха с гражданско неподчинение. Поканата към омбудсмана беше изпратена, след като стана ясно, че варненци няма да изберат инициативен комитет. Протестът на недоволните беше яхнат от партии и политически обвързани активисти, което отблъсна мнозина от първоначалните организатори.