Преди година взривиха Даката, убийците - на свобода

Бомбата, която избухна на кръстовището пред Икономическия, стресна Варна

С панихида на Старите варненски гробища днес бе почетена паметта на варненския бизнесмен Йордан Харасимов. Търговецът на риба, рибни продукти и рапани беше взривен на 24 февруари 2012 сутринта в колата си на кръстовището пред Икономическия университет. 

Бомбата избухна в 7,58 ч. на кръстовището на бул. "Княз Борис I" и "Цар Освободител". След взрива лимузината "Ауди А6" се движела 50 метра по инерция и се забила в светофарната уредба пред ВИНС-а. Пристигналите на място лекари заварили Харасимов още жив, но 53-годишният бизнесмен издъхна на път за болницата.

Бомбата е била поставена под седалката и е взривена дистанционно, установиха тогава експерти от МВР. Според първоначалния оглед количеството поставният пластичен взрив е най-малко около 1,5 кг, самото устройство е изработено от професионалисти. Имаше и версия, че е възможно Харасимов сам да е поставил пакета с бомбата в дясната врата. Седмица по-рано той получил известие, че за него има пакет в офиса на куриерска фирма, но Данчо го взел в деня преди взрива. Два черни мерцедеса са ескортирали аудито на Харасимов и са станали преки свидетели, че поръчката е изпълнена успешно, а обектът е мъртъв, твърдят още разследващите.

Йордан Харасимов-Даката е бивш шампион по класическа борба и дългогодишен председател на клуба по класическа борба във Варна "Локомотив 93". Има 3 деца.

Преди 18 години той регистрира фирма СЕВЕР ЕКСПОРТ в съдружие със сестра си и още двама партньори с предмет на дейност улов, внос и износ, преработка и търговия на риба, рибни продукти и рапани. Харасимов притежава 3 риболовни кораба. На други е съсобственик, сочат официалните регистри. Има и 15 декара база с пристанище, складове и преработващ цех.

В края на 90-те години вече е основен играч в износа на рапани. Стоката му се търгува добре в Япония и САЩ. Оттогава получава и прякорът - Рапана. Занимава се и с улов и търговия с калкан.

Година след разследването няма задържани за убийството на Харасимов. На свобода са както извършителите, така и поръчителите.