Граждански квоти и национализация предлагат от НАС

В дискусия от Асоциация на свободните предлагат решение на ситуацията

Да има гражданска квота в управлението на страната обсъждат днес на кръгла маса в София, организирана от Националната асоциация на свободните (НАС) "Свободен избор".

В дискусията участват различни граждански сдружения и неправителствени организации.

Основна тема е предложението на асоциацията да има закон за гражданското участие в изпълнителната власт като 50% от представителството във властта да бъде с участието на гражданите, а другите 50% да бъдат мажоритарно избрани членове на партии.

"Ние не сме организатори на протестите, идеята ни е да създадем национален комитет на сдруженията, за да обобщим исканията си", каза председателят на Асоциацията на свободните актьорът Андрей Слабаков.

На кръглата маса ще бъдат разгледани 8 искания. Първото от тях е за връщане на 51 процента от акциите на всички ЕРП-та и промяна на лицензиите в полза на потребителите.  По това искане има две предложения - за сто или за 50% национализация. Предложението тепърва ще се дебатира.

От асоциацията искат затваряне на Българския енергиен холдинг "поради източване на средства", и нов закон за енергетиката.

Сред исканията са още носене на персонална отговорност от народните представители и свикване на Велико народно събрание.

Ще бъдат представени предложения за служебен кабинет и декларация - обръщение към протестиращите.