"Какво искаме?" продължава да тревожи протестиращите

Истинските организатори на протестите актуализираха исканията си.

Вече трети ден варненци, участващи в протестите, бистрят исканията си към... управляващите, а най-вече вижданията си по отношение на новия обществен строй и световен ред.

В четвъртък исканията се съобщаваха първо по микрофона в зала "Пленарна" на общината, след настъпилия хаос, хората се преместиха на площада до общината, като дебатите продължиха на групички дълго, след като около 500 ентусиасти все пак спазиха традицията да манифестират до катедралата. Въпреки всеобщото отчаяние от разпространилото се мнение, че не сме дорасли за гражданско общество, тъй като никой не знае какво иска или пък защото всички искат невъзможни неща, дори и след 22 ч все още имаше хора, които имаха оптимизма да планират бъдещето на България.

В петък се събраха значително по-малко хора пред паметника, като изказванията започнаха в мига, в който се появи мегафонът. Стана ясно, че Иван Петров е създал инициативен комитет "Васил Левски", с който ще представлява Варна на националната среща на протестиращите, което събуди всеобщо недоволство. Междувременно успяха да се изкажат отново няколко от хората, стигнали до микрофона и в четвъртък, но Кънчо Бонев и поелият ролята на водещ неизвестен бивш футболист - Людмил Стойчев, настояваха да се спре с говоренето и да се продължи с тренировката - обикаляне на града, този път и до ВиК и Здравната каса. Бременна жена настоя да говори по мегафона, а бившият футболист й предостави рупора с думите: "Говори веее". Предложението на младата жена беше: "Всички, които ще участват в инициативния комитет, да нямат право да се кандидатират по-нататък за депутати или каквото и да било, за да не бъдат междувременно манипулирани, изнудвани или подкупвани." Това много разсърди Кънчо Бонев, който й изтръгна мегафона с думите: "Абе какви са тези глупости, как така няма да стават депутати".

Исканията се формулираха и до късно снощи - на коляно на множество групички. Така продължи и днес, когато в 11 ч около 200 човека се събраха пред паметника до Общината.

Към 20 ч снощи плъзна мълвата, че истинският инициативен комитет - този на организаторите на протестите, заседава в момента наблизо и всеки момент ще се появи и легитимира на площада. Това обаче не се случи точно така. Репортер на Varnautre.bg случайно откри истинските организатори сред протестиращите, или по-точно те сами се представиха, като изрично пожелаха да останат анонимни, но отговориха на 2 съществени въпроса:

Кои са истинските организатори?

"Събитието за НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ПРОТИВ СВОЕВОЛИЯТА НА ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО, ЕВН и ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА В ОБЛАСТТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА във Фейсбук е създадено на 8 февруари от страницата "Как да спрем убиването на планетата ни?". Администраторите са двама софиянци и аз, които се занимаваме с тази кауза - своеволията на топлофикациите и ЕРП-тата, от 2 години."

Защо не се идентифицирате като организатори "на живо" - на самите протести и какви са вашите искания сега

"Нямаме намерение да се афишираме, нито пък да ставаме депутати, както вече се гласят участниците в така наречените инициативни комитети. Ние просто искаме да живеем в по-добра държава. Надяваме се хората да се замислят откъде точно тръгнаха протестите и да не се поддават по амбиците за политическа кариера на определени хора."

В полунощ се появи и следният, отдавна заявен, пост

Vi Naidenova Предполагам, че доста от вас вече са се сетили, че истинските организатори на протестите са страници във фейсбук, както и няколко човека от София, които се опитват да спрат безчинствата на топлофикация и ЕРП-тата от 2 години. Всички останали, които се появиха отнякъде и яхнаха протестите, не са никакви организатори, а са хора, които си гонят личните интереси или се опитват да саботират протестите, защото някой им е платил. Вчера обещах имената на тези хора. Част от тях са: Иван Петров, Калина Павлова, Кънчо Бонев, Филип Филипов. Списъкът ще бъде актуализиран скоро, не си мислете, че не ви наблюдаваме!

По същото време бяха актуализирани и исканията в описанието на събитието. Те са залегнали и в исканията на протестиращите, които помолиха Омбудсмана да представлява Варна на националната среща в София. Публикуваме пълния текст:

Продължаваме с шествия, за да не могат разни платени провокатори да си прокарват идеите си и да ни разделят! Протестите продължават всеки делничен ден от 18:00ч., а събота и неделя от 11:00ч. (включително днес и утре)

ИСКАНИЯ:

Свикване на ВНС и промяна на Конституцията, така че да имаме граждански контрол!
- отмяна на членовете, в които президента, министрите и депутатите не носят отговорност за решенията си.
- право на отзоваване на депутати и министри
- гражданска квота във всички държавни регулаторни органи
- мажоритарни избори - избираме личности, а не партийни листи с неизвестни лица
- намаляване броя на народните представители

Енергиен сектор.
1. Национализация на ЕРПтата
2. Премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция
3. Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика.
4. Търсене на отговорност на подписалите ги лица
5. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК
6. Конкретна, прозрачна и последователна политика за развитие на ВЕИ инсталации в дългосрочен план.
7. Преразглеждане на чл.69 от конституция на Република България. (чл.69 - "Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание".)

Топлинна енергия
1. Индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите
2. Уредите да отчитат в МВт/ч.
3. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Протестът е граждански - Включи се и ти!

Кому са нужни ПРЕКУПВАЧИ на електроенергия, които да паразитират на гърба И на потребителите и на производителите на електроенергия??? Каква част от таксите, които те начисляват наистина отиват за изграждане на алтернативни ВЕИ и каква част просто потъват в бездънния им джоб??? Докога ще ни надписват сметките за ток и ще ни ЛЪЖАТ че токът бил скъп заради "зелената" енергия??? Токът е скъп, защото триглавият КАРТЕЛ от енергийни дилъри е застанал по средата между източниците и потребителите, ЧЕЗ, Е-ОН и ЕВН - ВЪН от България!!!!

ВИДЕО от 13-ия ден на протестите, петък 23 февруари