Варненчета учат румънски тийнейджъри на журналистика

Новините

23-02-2013, 11:27

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Гостите пристигат в Пета езикова гимназия в края на месеца

Ученици от Пета езикова гимназия "Йоан Екзарх" във Варна ще учат връстниците си от Румъния на журналистика.  Инициативата е по проект "Силата на медиите" на Академията на централноевропейските училища (ACES). Дейностите са стартитали още през октомври м.г., а два месеца по-късно група варненски ученици първи са гостували в Клуж, Румъния. Целта на проекта е изследване на различните аспекти на властта на медиите и развиване на умения за анализиране на информация и създаването на медийни продукти.

През декември м.г. петнадесет младежи от 10 "а", 10 "б", 11 "а" и 11 "в" клас на  ГПЧЕ "Йоан Екзарх" са посетили средно училище "Ищван Батори" в град Клуж. За тридневния си престой те са разгледали студиото  на телевизия "Трансилвания Лайв", втората по големина след румънската национална телевизия. Имали са възможност не само да видят къде и как се излъчват новините, времето и другите предавания, но и сами да влязат в ролята на водещи. В следващите дни учениците са се запознали с работата на спортни журналисти, както и с представител на Пожарната, който е демонстрирал координацията на действията между звеното и медиите в кризисна ситуация.

Предстои в края на този месец румънските ученици да посетят Пета езикова гимназия "Йоан Екзарх" във Варна и да се запознаят с работата на медиите у нас. Гостите ще пристигнат на 27 февруари, а ден по-късно, от 10ч., е откриването на проекта в училището. Румънските ученици ще се запознаят с ролятата на рекламата в медиите и създаването на документални филми. Изненада е филм, направен от варненски ученик за един млад човек, вече завършил Пета езикова гимназия. Ще бъде подготвена и изложба за развитието на медиите праз годините, както и класация за личности и събития.