И студентите на протест: Искаме да живеем и градим кариера именно тук и сега

Новините

22-02-2013, 13:39

Снимка:

© Varnautre.bg / Орлин Цанев

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Не веднъж в демократичната история на България студентите сме били онези, които водят към промяна. Борбеният дух и младежки ентусиазъм, с които сме заредени, ни дават основание да смятаме, че и този път ще сме носители на същата.

Студентската общност ще се включи в протестните действия в неделя в цялата страна. Това заявиха от Националното представителство на студентските съвети, които представляват над 280 хил студенти. В декларация те пишат, че подкрепят мирните граждански протести срещу монополите и за по-голямо и активно гражданско участие в управлението на страната.
"Осъждаме всички форми на агресия и насилие срещу протестиращите и всякакви опити за провокация на такова без значение от естеството на провокаторите. Националното представителство на студентските съвети настояваме за политика, насочена към студентите и младите хора на България. Искаме да живеем и градим кариера именно тук и сега. Имаме ясни искания и конкретни проблеми, на които търсим решение. Младите хора трябва да провокират реформите и процесите в страната и да участват в тяхното реализиране!", е позицията на студентите.
За пореден път те се обявяват против вдигането на таксите за обучение. Призовават към общи протестни действия в подкрепа на засегнатите от това повишение студенти. "В случая е нарушен основният принцип на висшето образование, спрямо който студентите следва да бъдат в центъра на държавната политика по насърчаване и подкрепа към образование. През последните години се превърнахме в инструмент в ръцете на политиците и ректорските ръководства, които ни приемат само като средство за финансиране на неефективната и морално остаряла система на висше образование в страната. Ето защо, днес, всички законови граждански инициативи на несъгласие, недоволство и протест срещу състоянието на българската образователна система са жизнено необходими и целят връщане на доверието в качественото образование, което дават висшите училища в страната", заявяват в декларацията си.
Предлагат незабавни промени в Закона за висше образование, които да отразят нарушената равноправност в системата на академичната автономия. Целта е засилване ролята на студентските съвети при управлението на висшите училища чрез увеличение на студентското представителство в колективните органи за управление на 30%.