Баба Денка с 500 лева сметка за ток, електромерът й отчитал в ущърб на енергото

ВИДЕО: Електромерът на 91-годишната баба беше сред проверените от енергото

91-годишната баба Денка Кюркчиева от Варна е получила през януари сметка за ток от 500 лева. Сумата втрещила дъщеря й, която сезирала Енерго Про. Така електромерът на баба Денка се оказа сред тези, които електроразпределителното дружество започна да проверява във Варна. Екип на Енерго Про пристигна на адреса на възрастна жена в централната градска част и започна работа по таблото.

С техниците дойде и Мария Димитрова - директор "Обслужване на клиенти" в Енерго Про. Тя обясни, че проверката включва сваляне на показанията на електромера на място в присъствието на клиента или негов представител, и проверка на електромера. Към него се закача уред, наречен еталон, който отчита евентуална разлика. Ако еталонният уред отчете разлика, по-голяма от допустимата (около 2 %, според класа на електромера), на клиента се връща разликата в сметките за последните 6 месеца. Процентът на намалението се определя като от отчетения процент на отклонение се извади процента на допустима грешка.

Клиентът може да се наложи и да плати по-висока сметка, в случай че еталонът покаже, че електромерът отчита по-малко и е над допустимата грешка. "При всички случаи нередовният електромер се подменя", обясни Димитрова.

Докато техници работеха с електромера на баба Денка бе поръчано да включи електроуред. Възрастната жена пусна печка тип "духалка". Директорката пък обърна внимание на жената, че  този електроуред харчи много ток. "Знам, затова стоя на студено и завита", каза 91-годишната жена и с красноречив жест посочи дебело одеяло на диванчето си. 

Бабата разказа, че в апартамента й има квартиранти - студенти. Имала контролен електромер, който показвал техния разход, а цялата изхарчена електроенергия (нейната и на наемателите) се отчитала от общия, който в същия момент техниците проверяваха. 

До януари обаче баба Денка е плащала сметки за ток общо плюс този на наемателите по 180 лева. Огромната сметка освен това е дошла за месец, в които студентите са били във ваканция и не са били в наетите стаи. 

Електромерът на 91-годишната жена се оказа редовен. По думите на Мария Димитрова, дори върти малко в ущърб на енергото, но в рамките на допустимата грешка. "Електромерът е отчел правилно консумираната енергия", категорична бе Димитрова. Огромната сметка тя обясни с квартирантите. Кака досега въпреки наемателите, баба Денка е плащала по 180 лева, обаче не стана ясно. 

ВИЖТЕ КАК СЕ ПРОВЕРЯВА ЕЛЕКТРОМЕР С УРЕДА ЕТАЛОН