Да станеш планета в чест на Коперник

Животът

19-02-2013, 09:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Пред варненската обсерватория доброволци ще правят "жива" хелиоцентрична система

Какво ли е да станеш планета макар и за малко? Това ще разберат тези, които се включат в честването на годишнината на Николай КоперникНа 19 февруари се навършват 540 години от рождението на великия полски астроном. Той е патрон на варненската обсерватория, която кани гражданите на Варна и най-вече учениците да бъдат съпричастни в честването на годишнината.

В 12 часа пред паметника на Николай Коперник до варненската обсерватория ще бъдат поднесени цветя. Веднага след това ще бъде направена "жива" хелиоцентрична система с участието на всички желаещи. На територията около обсерваторията в определен мащаб доброволците, приели да се включат в демонстрацията, ще могат да "почувстват" разстоянията между различните планетите и Слънцето.

Хелиоцентризмът е теория за строежаВселената, според която Слънцето се намира в центъра на Вселената, а Земята и другите планети обикалят около него.Съвременното разбиране за хелиоцентризма започва от Николай Коперник, който излага първоначален негов вариант в книгата си "За въртенето на небесните сфери".