Energo-протестЪТ: Варна под обсадата на 20 000 души (+)

Мисия Варна

17-02-2013, 15:14

Снимка:

Орлин Цанев© Varnautre.bg

Автор:

Екип на Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ден осми: Ако четеш това, значи не си на протеста

20 000 на протест във Варна (СНИМКИ)

Десетки хиляди варненци шестваха на няколко лъча из целия град. Затворен Аспарухов мост, блокирана магистрала, потрошена сграда на Енерго Про и ритуално изгорен ковчег белязаха осмия пореден протест във Варна

Осмият пореден протест срещу високите цени на тока беше и най-грандиозният, който Варна някога е виждала. Още преди 11 часа  събралото се множество вече заемаше пространството от булеварда на гърба на общината, площада около Музея и целия бул. "Мария Луиза" почти до Катедрала.

Преди началото активисти прочетоха искания, но много малко от присъстващите успяха да чуят. После шествието потегли, но се раздели на две. Една част от хората хванаха по "Владислав", а по-малка група към Юнашкия салон, където, както винаги, имаше кордон от жандармеристи. След около 5 минути преговори с полицаите, по време на които те получиха и цветя, освен упреци, че са срещу "народа", най-неочаквано кордонът се отвори и пропусна множеството.  Към  него се присъединиха и хилядите, които вече бяха тръгнали по "Владислав". Така близо 20 хиляди души потеглиха към Аспаруховия мост, а центърът на Варна почерня от хора. Редом с тях закрачиха и всички жандармеристи, които само няколко минути по-рано преграждаха пътя на множеството пред Юнашкия салон.  

След като хилядите блокираха моста започнаха и скандиранията "Всеки ден ще е така до победата". Многото хора върху съоръжението обаче доведоха и до притеснения у по-възрастните протестиращи. "Да не продължаваме нататък по моста, да останем тук, че не е сигурно, че ще ни издържи", коментира жена от първите редици. 

Кола на Гражданска защита със сгъваема стълба на покрива опита да мине през протестиращите с включена сирена. В района на стария мост обаче мадежи успяха да се качат върху нея и започнаха да я чупят, а околни се развикаха, че това не е кола на Енерго Про. След колата на Гражданска се опита да се промуши и автомобил с малко дете, което по думите на шофьора, трябвало да се заведе в Окръжна Болница. Преди да стигне до блокадата той се обърна към полицаите в патрулка, спряла на моста с думите: "Пуснете ме да мина, да заведа детето". "Е как да те пуснем", отговориха униформените, посочвайки хилядите протестиращи.

Около 40 минути продължи блокадата на Аспарухов мост. После 20-те хиляди протестиращи се обърнаха и тръгнаха обратно в посока центъра. Последва разделение на многохилядното шествие. Една част тръгна по ул. "Девня" към сградата на Енергото, друга - отново по "Владислав", за да се добере до Двете кули, където също има офиси на Енерго про.  Полицаите не се опитаха да спрат нито една от колоните. Блокирана беше само стълбата, по която може да се слезе направо от моста на ул. "Девня". Това обаче беше направено с цел да няма паднали и затиснати при слизането. 

На ул. "Девня" не мина без размирици.  Протестиращи начупиха стъклата на офиса на Енерго Про. Десетки камъни полетяха към сградата въпреки кордонът, ограничаващ тълпата да приближи на повече от 10 метра. Тук правеше впечатление група от 20-ина роми - подпийнали и силно агресивни. Те добре организирано отправяха всевъзможни провокации към униформените: застава пред тях и ги обиждаха с цинизми. Някои от тях криеха лицата си с шалове и яки. Камъни обаче хвърляха всички. Особено се харчеха стари керемиди, струпани наблизо. Към сградата полетяха също яйца и кофички с кисело мляко. 

Истинската суматоха  на ул. "Девня" настана, след като роми и жени от балкон на съседен блок, се развикаха, че четирима цивилни полицаи са пребили момче зад близък трафопост. "Убиха детето, убиха детето", пищяха пенсионерките. Като капак точно тогава долетя и линейка. Пристигнаха и още полицаи. Множеството тъкмо се беше отправило към гарата, но се върна обратно.  "Бил хвърлил камък по полицай, затова го биха. Единият е от 4 РПУ, познавам го. Момчето си вървеше, а те го дръпнаха. Ама усля да се измъкне. Избяга, но не можа да си вземе якето, в ръцете им остана", обясни очевидец на боя. След няколко минути на крясъци нова доза камъни полетяха срещу сградата на Енерго Про. Чуха се гърмежи от пиратки.  Линейката отмина, жандармерията се прегрупира, а хората решиха да продължат към Областна управа.  Днес жандармеристите бяха оборудвани и с противогази, а един от тях снимаше всичко с камера. Резултатът от недоволството на ул. "Девня" - двама арестувани, един леко ранен полицай и досъдебно производство за посегателство. 

Пред Областна управа протестиращите започнаха с викове оставка и дори хвърлиха 2-3 яйца и кофичка мляко по сградата. Пред входа на администрацията бе опънат голям трибагреник, а зад него издигнато чучелото с надпис „Крадци” и „ЕРП вън”. Настроените за провокации роми и тук се опитаха да създадат безредици, но момчета със знамена успяха да ги изтласкат от основната група и да не допуснат екшъна от ул. "Девня".

Междувременно шествието, което се тръгна по "Владислав", подмина "Мак Драйв” и се насочи към автогарата. За кратко протестиращите спряха. Водачът на шествието Иван Петров взе мегафона и разказа за размириците, които се случват на ул. "Девня". После този лъч на шествието,  вместо да стигне до "Двете кули", сви по ул."Андрей Сахаров" и излезе на бул. "Сливница" на кръстовището на Техникумите. Многохилядната процесия през цялото време бе предвождана от човек, носещ картонен черен ковчег с надпис –„ ЕРП Монопол” и нарисуван кръст. 

Част от тези, които по рано бяха на ул. "Девня", пък стигнаха до общината, където също не мина без размирици. Две цивилни коли бяха потрошени, след като шофьор на кола с добричка регистрация решил да мине напряко през шествието. Това вбеси хората и те започнаха да чупят автомобила. Покрай него пострада и друга кола. После и тази група тръгна към Двете кули. 
Междувременно множеството, което крачеше по "Сливница" посока общината, пресрещна няколко  хиляди идващи именно от общината. Двете групи се обединиха и в крайна сметка решиха  всички заедно да се върнат към кметството.

Няколкото хиляди, които се срещнаха на "Сливница" и тръгнаха към общината, бяха посрещнати от други около 1000 души на площада пред Археологическия музей. Щом се събра множеството отново блокира кръстовището на "Мария Луиза" пред общината. Преди това, някой призова и тази група да се насочи към Двете кули и там всички заедно да затворят магистралата. Пред паметника на загиналите в българо-сръбската война протестиращите ритуално запалиха ковчега, символизиращ смъртта на Енерго Про. След това всички отново тръгнаха по четирите платна на "Мария Луиза", за да подкрепят групата, която е на Двете кули.

Там се случи и поредната блокада, този път на магистралата. Движението от и към Варна  беше блокирано до около 17.30 часа и в двете посоки заради протестиращите. Около 1000 човека вървяха цял следобед на групи по магистралата.  Около 16.30  последните отряди на протестиращите, оцелели след голямото ходене, стигнаха до детелината пред летището. Там те успяха да спрат движението. 

Междувременно още преди да дойдат протестиращите, бяха докарани няколко камионетки с жандармеристи. Те направиха плътен кордон от три реда, с който да преградят пътя към самото летище. След като поседяха пред полицаите и скандираха "Всеки ден ще е така до победата" оредялата до 100-ина човека група тръгна към "Владиславово". След около 30 минути там можеше да се види как полицаи маршируват към Кайсиева градина. Пред жандармерията се движеха около 100-на протестиращи предимно млади момчета и момичета- без ултраси, пияни или агресивно настроени. Някои от крачещите младежи от кола на кола  обясняваха на шофьорите да не си плащат сметките за ток, защото "ако сме много, нищо не могат да ни направят"

Шествието от протестиращи и жандармеристи бе съпровождано от десетина коли с надпис "полиция", които да приберат униформените, след края на протеста. Никой от демонстрантите не потвърди слуховете, че след летището, полицаи са били младежи от шествието. "Утре в 6, нали?", се уговориха на разотиване младежите.