5 храни, които ни пазят от стреса

Животът

15-02-2013, 05:59

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Доказано е, че черният шоколад (в умерени количества) носи повече ползи, отколкото вреди


В моменти, когато преживяваме силни положителни емоции или в изненадващи ситуации, които носят радостни вълнения, организмът ни е в стрес, пише Az-jenata . Тогава се покачва кръвното налягане, засилва се отделянето на определени хормони в тялото. Този вид стрес специалистите наричат „положителен“. Но всички ще се съгласите, че далеч по-често, а няма да е пресилено ако кажем ежедневно, на повечето от нас се налага да се справяме с „отрицателния“ вид стрес. Как да подобрим шансовете си за успех и да предпазим организма си от последствията, които стресът причинява? Можем да започнем от днес. Лесно е да се каже, но повярвайте, това, което ви предлагаме да направите е толкова лесно, колкото и вкусно. Променете хранителните си навици – не драстично, а с добавяне към дневното ви меню на следните храни, които доказано помагат за преодоляване на стреса.
Шоколад
Доказано е, че черният шоколад (в умерени количества) носи повече ползи, отколкото вреди на организма ни. Той помага за отделянето на бетаендорфини в мозъка, както и на серотонин – хормона на щастието. Всичко това плюс удоволствието, което изпитваме докато го ядем гарантира антистресовото му въздействие.
Бадеми и орехи
Бадемите са изключително богати на витамините B и E, които поддържат на ниво имунната ни система, а знаем че стреса води след себе си неминуемо и предразположение към вирусни инфекции. Бадемите съдържат също магнезий и цинк, които помагат за разтоварване от нервното напрежение. А орехите с огромното количество витамини, минерали и микроелементи които съдържат, повишават добрия холестерол, укрепват мускулите и бързо премахват както физическата, така и психическата умора.

Спанак

Както повечето зеленолистни зеленчуци, и спанакът е богат на магнезий – елемент, който играе важна роля за отпускането на мускулите и успокояване на нервите, както и за поддържането на хормона на стреса – кортизол в нормални граници. При редовната му употреба ще доставим на мозъка си антиоксиданти и фолиева киселина, помагащи при умора и мигренозни оплаквания.

Овесени ядки

Овесените ядки присъстват все по-често в сутрешното меню на българина. Наред с многото ползи, за които често се пише и говори, по-малко известно е, че овесът е една от най-добрите храни за подпомагане на нервната система при стрес. Особено много се препоръчва при нервна преумора и изтощение, свързани с депресия. Полезно е да знаете, че овесените трици са подходяща храна и за вечеря, тъй като според специалисти осигуряват спокоен и продължителен сън.

Мляко

От деца знаем, че млякото съдържа много калций и витамин D, и трябва да го пием за да са здрави костите ни, но в добавка на това калцият намалява тревожността, регулира промените в настроението и лекува безпокойството. Чаша топло мляко с лъжичка мед и 2-3 капки лютива мента вечер преди лягане ще ви отпусне и ще помогне за по-добрия ви сън.

Добавете към изброените храни и редовна физическа активност, както и отпускащи тялото и духа медитативни практики, и ще си осигурите всичко най-необходимо за бързото и ефикасно справяне с „разнообразието“ от стресови ситуации, които ни предлага забързаното ни ежедневие.