Хиляди протестират за пети път (на живо)

Кратък маршрут заради празниците избраха днес варненци

18:10 Около 1000 човека се събраха край общината за петото поредно протестно шествие срещу гигантските януарски сметки за ток. Още през деня на страницата на протеста във Фейсбук редовни участници призоваваха всеки, запразнил по-рано, въобще да не идва, за да няма алкохолни ексцесии. Като за капак пред общината вали.

18.15 15 минути хората се събираха в градинката около паметника до Общината. След това се изсипаха на булеварда и блокираха движението в лентите към Катедралата. Все още не е ясно накъде ще потегли множеството. Първоначално разпространеният маршрут е "Катедралата - Окръжна болница при наръгания Иван Петров - Общината.

18.25 Множеството тръгна към Катедралата. Сега вече то е заело всички платна на "Мария Луиза" в двете посоки и се е проточило от ул. "Драгоман" до "Братя Миладинови". "Мафия", звучи традиционният лозунг. Няколко жени неотменно се движат паралелно с първата редица и напомнят да се върви бавно заради пенсионерите и майките с деца в колички по-назад. Протестиращите се увеличиха.

18.35 Шествието стигна на площада пред Катедралата. Полицаите, ескортиращи множеството, което вече наброява около 2000 души, се опитаха да го насочат към бул. "Владислав", но безуспешно. Протестът продължи към Аспарухов мост, а пред Юнашкия салон чакаше плътен кордон от жандармеристи.

18.45 Точно на метър от кордона първата редица на протестиращите закова на място. Всички се обърнаха с гръб към униформите. После мълчаливо издигнаха портрети на Ботев и Левски.

Зам.-началникът на полицията Димитър Димитров проведе кратък разговор с един от по-възрастните участници. След това двамата си пожелаха "Приятна вечер и весел празник". Пожеланието мина през колоната - разменяха си го протестиращи и полицаи. Свещеник, който от вчера е в първите редици, подари на комисар Димитров разпечатана на лист икона с пожелание за здраве и берекет.

18.50 След тази размяна на поздрави протестиращите се върнаха на "Владислав". За 2-3 минути беше блокирано кръстовището със "Съборни". Според водачите на шествието обаче спирките са за да се съберат всички и да няма изостанали. Задръстванията по "Владислав" са големи, също и по "Съборни".

18.55 Протестното шествие зави по ул. "Дрин" към спирка "Нептун" и набъбва с всеки изминат метър. Автомобилите вече сами се изтеглят в съседни пресечки, щом зърнат задаващото се множество. Днес се виждат още 2 плаката: "Иван е с нас!" и "1 Kwh = 0.01% от средната работна заплата".

19.00 По-възрастните участници се обърнаха на пъдари и непрекъснато усмиряват младежите, които са преобладаващото мнозинство днес. Освен, че избързват и затрудняват движението на останалите участници, много от хлапетата хвърлят бомбички в тълпата. За подобни действия неколцина бях арестувани във вторник, но после оправдани от съда.

19.05 Шествието зави по "Цар Освободител" и вече е пред Окръжна болница. Няколко хлапета влязоха през входа и се озоваха зад оградата на болницата, но по-възрастните участници успяха да овладеят положението и не допуснаха никой в двора. Всички скандират "Ние сме с Иван". По прозорците на сградата на Спешното отделение има много хора - лекари и пациенти.

19.10 Бурни възгласи "И-ва-не, И-ва-не" огласиха квартала около Окръжна, когато на един балкон на 6-я етаж на Травматологията излезе Иван Петров и с две ръце започна да маха на протестиращите.

19.30 Крачещите хора за кратко блокираха Червения площад. После тръгнаха по бул. "Осми приморски полк". Очевидно вече патили през последните дни варненските шофьори избягват този маршрут и по платната няма много коли. Когато стигна до общината шествието започна да се разпада и всички се разотиват.

19.50 Викове "Утре пак във шест" сложиха край на протеста.

ВИДЕОРЕПОРТАЖ ОТ ПРОТЕСТА ДНЕС