Продължава подписката за двете опасни сгради във „Владиславово”

Мисия Варна

14-02-2013, 10:35

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Владиславово" събира подписка срещу опасни строежи

Инвеститорите не са си свършили работата вече 20 години, но съдебни процедури пречат на общината да си прибере имотите

В кв. „Владиславово” продължава подписката за промяна на статута на две опасни недостроени сгради. Формуляр за акцията може да бъде изтеглен от сайта на районната администрация, като идеята е чрез обществен натиск да се предизвика решение на проблема със сградите „Вестон” и „Бирс”, които от години се рушат и стават сборище на наркомани. Историята на изоставените градежи е дълга и объркана. Със заповед на кмета на община Варна, тогава Христо Кирчев, от 29 април 1992 г. е отстъпено право на строеж върху общинска земя на фирма „Вестон инженеринг” ООД за изграждане на супермаркет. Правото за строеж е отстъпено за срок от 50 години.
През 2008 г. – 16 години след началото на сагата, служители на района извършват оглед на строежа и констатират, че грубият строеж на сградата не е завършен.
На тази база кметът на община Варна Кирил Йорданов  издава заповед, с която разпорежда обектът да се актува като общинска собственост и да се изземе от „Вестон инженеринг” ООД. През март 2009 г. обаче с решение на Административният съд – Варна тази заповед е отменена. Делото за обекта потъва в съдебните дебри – в момента във Варненския окръжен съд има образувано гражданско дело от 2011 г. със страни „Вестон инженеринг” и община Варна. То е все още на първа инстанция и до края на 2012 г. не е било насрочено дори първото съдебно заседание по него.
Ситуацията с втората сграда – „Бирс” също се точат вече 15 години след смъртта на собственика на едноименната фирма-строител Севдалин Стратиев. За обекта има 2 сключени договора от 1992 г. за отстъпено право на строеж върху общинска земя, които се отнасят за всеки от двата етажа на сградата – за магазин за нехранителни стоки и за заведение за хранене. През май 2008 г. кметът Кирил Йорданов е издал заповед, с която разпорежда имотът да бъде актуван като общинска собственост и да бъде иззет от събирателно дружество „Бирс – Стратиев и с-ие”.  С решение на Варненския административен съд от 2008 г. заповедта на кмета отново е отменена.
Така, след години на формалности и съдебни процедури съдбата на двете недовършени и опасни сгради в район „Владислав Варненчик” продължава да е неясна.  Срокът за събиране на подписи е 28 февруари 2013 г.