Януарските сметки удрят бизнеса дългосрочно

Животът

13-02-2013, 13:55

Снимка:

Impact Press Group/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Водят след себе си и двойни аванси за енергото

По-високите сметки за ток са бреме и за бизнеса. Все повече фирми се оплакват от затруднения при плащането на последните фактури. Това обяви днес областният координатор на ГЕРБ Иван Портних. Двойните и тройни суми за януари удрят сериозно предприятията и ги обричат на финансови проблеми месеци напред. причина за това са авансовите плащания, които Енерго-Про изисква от корпоративните си клиенти. Те внасят предварително прогнозна сума за енергията, която ще потребят. Авансът се изчислява на база на комсумираната предходния месец енергия. 

Така фирма със 100 000 лева сметка за ток през декември и 170 000 за януари ще трябва да внесе 170 000 аванс за февруари и още 70 000 доплащане към аванса за миналия месец.

„Съпричастен съм с хората, които протестират заради проблем със сметките за тока. И в съвсем личен план също съм съпричастен", сподели Портних.
Той беше категоричен, че проблемът е реален, съществува и очевидно се крие в модела за формиране на сметките, който трябва да бъде преразгледан, а, където е нужно, сметките - разсрочени.
„Енерго-Про" трябва да има по-активна позиция по отношение на клиентите, трябва да се обясни случващото се, да се разгледа всеки случай, да се вземат мерки, категоричен беше Иван Портних.