Енерго-протест: Ден четвърти (на живо)

5 хиляди протестиращи обиколиха града, шестваха над 15 километра

Четвъртият ден от протестите във Варна е най-мащабният досега. Недоволните обикалят града и стигнаха до кварталите, блокират кръстовища, спират движението на автобуси, чиито пътници слизат и се присъединяват към шествието. 5 хиляди излязоха на протест днес срещу високите сметки за ток. 

18:50

Над хиляда души са блокирали бул. "Вл. Варненчик", между Автогарата и Мол Варна. Те се движат по платното, водещо към кварталите. Протестът започна минути преди 18 часа, като този път недоволните много скоростно прекосиха разстоянието от сградата на общината до автогарата в града.

19:00

Протестът срещу високите цени на тока тази вечер във Варна е най-мащабният досега. Недоволните успяха да се организират много бързо и само 40 минути след началото вече са до Мол Варна, пренебрегвайки фиксирания в разрешението на кмета маршрут по ул. "Драгоман", ул. "Цар Симеон" до офиса на Енерго-про на ул. "Девня". Продължават споровете за това колко варненци излизат всяка вечер на протестите. Днес дори шефът на полицията отказа да се ангажира с цифра. В момента "тълпата" е заела всички 4 ленти на бул. "Владислав" от светофара на Автогарата до следващия - на Мол Варна.

19:11

Кордон от полицаи и камионетка са препречили кръстовището на ул. "Христо Смирненски". Те пречат на шествието да продължи по ул. "Пеячевич" към Максуда и ул. "Девня". След кратко колебание протестиращите продължиха към Двете кули. Двете ленти на бул. "Владислав Варненчик " в посока кварталите са освободени от коли, но в другите платна има много блокирани автомобили и автобуси. За разлика от друг път обаче пътници и водачи видимо подкрепят протестиращите - ръкопляскат и скандират с тях. Фолксваген голф с варненска регистрация направо се включи в шествието. Той се движи между хората с отворени врати и от него висят мъже и жени със знамена. Автобус от градския транспорт, пътуващ към центъра, се изпразни и пътниците му тръгнаха в обратна посока с протестиращите. Те стават все повече и повече. Ако на Автогарата бяха около 1200, сега са над 1500 и заемат разстоянието - от мол до мол.

19:20

Протестното шествие стигна Двете кули, където са офисите на Енерго-Про.

19:30

Протестиращите спряха за около 5 минути пред Двете кули и блокираха кръстовището. "Ще продължаваме май към София", пошегува се един от униформените полицаи, ескортиращи шествието. След кратко колебание протестиращите завиха надясно по бул. "Република".

19:35

"До Владиславово ли ще ходим или до Възраждане", обсъждат на висок глас протестиращите. Според тях целта на тези обиколки е да видят колкото се може повече варненци, че протестите са сериозни, организирани и че "заедно можем всичко". Това било подготовка за готвения мегаголям Energo-протест в неделя от 11 часа. Шествието набъбва в движение. Сега то се е проточило в четирите платна на бул. "Република" - от Двете кули до светофара на бул. "Сливница". Всички са изключително надъхани, усмихнати и позитивни!

19:55

"За първи път митинг в моя квартал", възкликна жител на "Младост", който смаяно гледаше тълпата от една спирка. А тя, тълпата, вече е заела цялото пространство от бензиностанцията на Шел на "Сливница" до Пикадили "Младост". Хората масово излизат на балконите си и махат на протестиращите.

20:00

Шествието влезе в режим на блокиране на кръстовища. Преди малко бяха на Дом "Младост", сега са дo затвора. Навсякъде програмата е една и съща: всички спират за няколко минути и започват да скандират "Българи-юнаци!". Пред Дом "Младост" блокирани от хора бяха 7 автобуса и 1 тролей. След оттеглянето на тълпата те се оказаха празни, а пътниците им - някъде сред протестиращите.

20:15

Треньорът на Варна - с това име се сдоби бившият наставник на "Спартак" Иван Петров, който е неформален лидер на протестиращите. Малко преди Техникумите той спря множеството и накара младежите с гигантския трикольор от вчера да поведат шествието. Този път обаче флагът е опънат правилно, за разлика от снощи, когато червеният цвят беше най-отгоре в знак на война.
Иван Петров остана единственият, макар и неформален лидер, след като Кънчо Бонев се оттегли днес, недоволен от условията в разрешителното за протеста, издадено снощи от кмета на ръководения от Бонев "Съюз на патриотичните сили". Това съобщи днес шефът на полицията Тодор Иванов. Според него в молбата за разрешаване на протеста имало недопустими искания за нарушаване на обществения ред като блокиране на улици и пътища. Това наложило кметът да фиксира точен маршрут за протестите (който досега не е спазен нито веднъж).

20:20

За кратко блокирано беше кръстовището на Техникумите. Сега шествието е на следващото - до новата църква. Хората се редуват да носят националния флаг, предвождащ множеството.

20:30ч.

Поредното блокирано кръстовище е това на бул. "Сливница" и "Пирин". Няма обаче коли в задръстването, защото полицията е отцепила движението предварително и пътните платна са празни. Коли има само в отсечката към кварталите, но те не са много. Протестиращите нямат намерение да се задържат дълго на кръстовището. Една линейка попадна в задръстването, но хората направиха място почти веднага с викове "Пуснете линейката".

20:50

Протестното шествие продължи по "Сливница" и стигна до гърба на сградата на община Варна, заобиколи и вече се насочва към кръстовището на бул. "Мария Луиза" с "8-ми Приморски полк".  Няма кордон от жандармеристи пред общината. Няколко от тежковъоръжените униформени просто стоят в един от ъглите на сградата. Останалите полицаи в района са тези, които ескортират шествието през цялото време.

В задръстването останаха два градски автобуса. "Недоволните" опъват българския трибагреник между двете платна на "8-ми  Приморски полк” и скандират "Мафия". Дали нарочно или без да искат, но протестиращите първо обърнаха знамето наобратно като на война. После обаче един от по-възрастните  се провикна, че българският трибагреник никога не трябва да бъде обръщан по този начин и знамето зае правилната позиця.

Започнаха скандирания "Утре пак във шест", "Пети ден ще е така". Последваха ръкопляскания, които станаха финал на протеста. Дали в качеството си на протестиращ или на служебно лице не стана ясно, на протеста присъства и шефът на общинската  дирекция по обществен ред - Стойчо Бакалов.

Четвъртият ден от протестите премина без напрежение между протестиращи и полиция. За разлика от вчера недоволните не правиха напук на органите на реда, а просто шестваха из целия град. Полицията пък отвърна на жеста и се прояви като много толерантна. 

ВИДЕОРЕПОРТАЖ ОТ ПРОТЕСТА