Варна събира световни имена на музикален фестивал

Варна Лайф

13-02-2013, 14:51

Снимка:

Европейски музикален фестивал

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Теодосий Спасов и Арканхел, I Musici di Roma и Струнен квинтет на Берлинска филхармония са сред гостите

Световни имена ще се включат в десетия Европейски музикален фестивал Варна 2013, който ще се ще се проведе от 26 март до 16 май.  Началото ще бъде дадено с концерт, в който водеща роля имат варненски имена - цигуларят Димитър Буров и пианистът Милко Милков, към които се присъединява Христо Танев – виолончело. Още едно варненско име в този проект е талантливият млад диригент и композитор Мартин Георгиев, който ще застане на пулта пред Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.  В камерната зала на Градската художествена галерия варненската публика ще види една от своите любимки от последните фестивални години - младата българска пианистка Пламена Мангова - просперищ в световен мащаб артист, лауреат на престижния конкурс "Кралица Елизабет".

На 5 април във Варна ще пристигне есенцията на всички струнни секции на един от най-уважаваните оркестри в Европа - Струнният квинтет на Берлинска филхармония.  На 18 април във Фестивлания и конгресен център ще бъде концерта на “ I Musici di Roma”. Ансамбълът е световно явление в историята на музикалните изпълнители. Той е най-старият действащ европейски камерен оркестър и има огромни заслуги за популяризирането на италианската барокова музика. Освен брилянтното изпълнителско майсторство на „I Musici di Roma” изключителност на преживяването ще даде и звукът на техните оригинални инструменти от ХVII, ХVIII и XIX век, изработени от майсторите лютиери Амати, Гуарниери, Черути. Такава безценна колекция от оргинали излиза за пръв път на варненска сцена. Посветен на 200 години от рождението на Джузепе Верди, концертът се осъществява в партньорство с  Италианския културен институт – София.

 

Особено вълнение сред  ценителите на свободната музика в морския град ще предизвика концертът на Арканхел и Теодосий Спасов, наречен „Братимене” или Balkan Flamenco Tales.  На 26 април във Фестивалния и конгресен център Теодосий Спасов ще сплете своя балкански ритъм с мощния темперамент на най-яркия млад глас на фламенкото Арканхел. В проекта ще се включат и други испански музиканти, а сцената ще оживее с танците на магнетичната Олга Перисет, за която познавачите казват, че носи духа на фламенкото на върха на пръстите си.
Проектът се подкрепя от Посолството на Испания в България.

Друг междужанров проект е Jazz + Classic = 4 hands. С него двама пианисти с класическо образование, но с голяма популярност от джаз подиума - Ангел Заберски и Живко Петров, се включват във фестивала с джаз вариации по теми на Рахманинов, Моцарт, Дебюси и др. За двамата пианисти срещата на двата рояла в зоната между класика и джаз е възможност да покажат, че музиката не признава условности и граници.

На 16 май Елин Колев, детето чудо на класическата музика в Европа, класиран от вестник „Билд” сред 100-те личности на бъдещето, ще изсвири заключителните ноти на Европейския музикален фестивал Варна 2013 заедно с уважавания от българските ценители оркестър на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров.