И недоволството - по същество!

Мисия Варна

12-02-2013, 16:07

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Или кой се опитва да яхне "Energo-Протеста"?

Опити да бъде използван протестът срещу високите сметки за тока с политически цели прозират ясно след втория ден на недоволството. Още в неделя зелени активисти от типа "на всяко гърне мирудия" окупираха мегафона и започнаха да нареждат декларации и уговорки за нови събирания след.... седмица. Протестиращите обаче бързо им взеха думата и насрочиха нова "манифестация" още за понеделник.

Традиционно в тълпата имаше пълен набор от националисти, които се ограничават с осигуряване на знамена и провокации срещу полицията. Един от тях беше арестуван. Дежурните биткаджии също бяха тук. Дали на мач или на протест тяхното поведение е еднакво. Те също дадоха "жертви" за градския арест. 

По-интересни са обаче другите "подстрекатели". Онези, които странно защо насочиха протеста пред Общината, а не пред сградите на Енерго-Про - главният виновник за февруарското ни недоволство. Така още в неделя, след блокирането на Аспаруховия мост, емисари опитваха да върнат хората пред Общината под предлог, че в неделя в офисите на "Девня" няма никого, а пред кметството ще бъдат забелязани от медиите. Вчера пък протестиращите така и не успяха да стигнат до Енерегоразпределителното дружество, за да изкажат възмущението си. След нелогичното събиране на Общината и гневните крясъци "по принцип", полицията се организира и не допусна хората. 

Не казвам, че няма за какво да се протестира пред Община Варна. Да не говорим, че местната администрация има своите лостове да защити гражданите от монополистите. Или поне да помогне на бизнеса за ясни правила за работа с тях. Не го направи с години и много фирми изгоряха, ужилени от ЕРП-тата. Но в конкретния казус общината не е страна по спора за надутите ни сметки, а и няма шанс да се бръкне да ни ги плати. За какво тогава всяка вечер се събираме там, а не на някое по-"Енерг"ийно място? Защо оставяме провокатори да обръщат "Energo-Протеста" в гняв по принцип. 

Именно липсата на ясна идея унищожава всяко зрънце на недоволство и протест. Гражданското общество се разпознава по това, че знае какво иска и кое камъче го убива. Именно това се случи и в неделя във Варна: конкретен проблем, ясни искания и гражданското общество се събуди. Ден по-късно обаче вече са факт опитите първоначалната идея да се размие, да се разтвори в познатото "всички са маскари" и пак да се върнем към летаргията. Защо им позволяваме да сблъскват хората, да принизяват тревогите ни, да омаловажат бедата, в която сме изпаднали? 

Вижте добре хората, с които довечера ще вървите крак до крак през разгневения град. Помислете за мотивите им да бъдат до вас. И ако имате съмнение - отдалечете се, нека не им позволим да изпълнят задачата, за която им плащат. А утре да се срещнем на ул. "Девня", а?

P.S. За сравнение: в София протестиращите се събират пред министерството на икономиката и енергетиката, в Бургас, пред офиса на EVN, в Благоевгред, пред офиса на ЧЕЗ, във Велико Търново, пред касите на Енерго-про, в Русе - пред Енергото и т.н.