Глоба за енергото за 40-дневното отчитане

До месец държавният регулатор ще започне обсъждане за цялостната промяна на общите условия за дейността на ЕРП–та в страната

Електроразпределителителните дружества да отчитат тока точно за 30 дни ще настоява Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това заяви временно изпълняващият функцията на председател на ДКЕВР Андон РоковВ момента в сметките са вписани всички видове добавки, които оскъпяват тока, но хората се интерсуват от крайната цена и периода на потреблението, коментира Роков.

До месец държавният регулатор ще започне обсъждане за цялостната промяна на общите условия за дейността на ЕРП–та в страната. Сред исканите промени ще бъде и това да се определят много кратки срокове за писмени отговори на всяка една жалба на потребителите. От регулатора намекнаха още, че може да се счита за нарушение на общите условия това, че на места електромерите са били отчетени за 40 дни, а не за месец. Това означавало, че може да има и глоби за енергодружествата.

Протестите на хората срещу скъпия ток са напълно оправдани, отбеляза Роков, а електроразпределителните дружества трябвало да си върнат доверието на потребителите. 

Според омбудсмана Константин Пенчев пък обясненията за високите сметки са несериозни. Той призова трите електроразпределителни дружества да направят проверки, а държавата да обясни как се изчисляват сметките.