9 мъдри съвета за здрави нерви

Животът

12-02-2013, 07:32

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Не зацикляйте в миналото

„Нямам нерви!“ – колко пъти на ден го казвате или мислите! Знаем, че здравата нервна система е един от най-важните елементи от доброто здраве, а оттам на работоспособността, щастието и дълголетието. Принципите „Без нерви“ се прилагат отлично в общуването с децата, мъжа, роднините, колегите и съседите. Ето как Az-jenata.bg съветва да се научим да не се нервираме:

Контролирайте настроението си

Наскоро специалисти от няколко области на науката се изправиха един срещу друг по темата, че позитивизмът не е толкова полезен, колкото ни убеждават. И все пак контролът на настроението ще ни помогне да извършваме набелязаните за деня задачи и да не изоставаме от графика. Знаем колко неприятности си причиняваме, когато изпуснем настроението си от контрол.
Когато нещо ни нервира, трябва да започнем да дишаме дълбоко и да преброим до 5, а който може и до 10. Моментално започнете да вършите някаква физическа работа или излезте от стаята и направете 10 крачки в коридора. Така ще избягате от човека и от ситуацията, които са ви въвлекли в лошото настроение. Опитайте се да не казвате нито думичка, докато сте нервирани.

Не зацикляйте в миналото

Не ровете в миналото, не оплаквайте бъдещето, живейте в настоящето. Формулата е ясна и проста. Ако можем да вземем поука и урок от миналите грешки – добре, ако почерпим от там приятни спомени – хубаво, но ако зациклим и заобсъждаме за стотен път защо ти каза това, а тя направи онова, ще си образуваме за нула време куп нерви. Този процес прилича на самоистезаване, на мазохизъм. Никой обичащ себе си човек няма да си го позволи.

Крачка назад

Преценете колко работа може да свършите и коя ще ви дойде в повече. Не поемайте непосилни задачи, само за да се направите на герой. Не е срамно или грешно да откажете, да поискате отсрочка или помощ от приятел/колега.

Кажете си болката

Не трупайте в себе си безпокойствата. Ако сте недоволни или несъгласни с нещо или с някого – кажете го и обяснете позицията си. Много често става дума за недоразумение. Обсъждайки спорния въпрос, ще го видите от друг ъгъл и по-лесно ще намерите решението му.

Избягвайте празните спорове

Има хора, за които спорът е спорт. Обичат да влизат в словесни двубой и да побеждават на всяка цена – независимо дали наистина са прави. Всезнайковците знаят много за различни теми от живота и науките – нещо като енциклопедичните личности на Ренесанса. Надговарянето ги възбужда, вдига им адреналина и ги довежда до лудост. Помислете дали си струва да им се изпречвате пред езика. Игнорирайте забележките, замълчете и продължете нататък. Дискусиите са полезни само когато се провеждат между хора, които искат да научат нещо от спора и са готови да отстъпят от позицията си, ако другият предложи по-силни аргументи или ако спорът е приятелски, без излишна нервност. Избягвайте споровете в кухнята, докато приготвяте яденето или на масата, докато се храните.

Дежурната усмивка

Ето за това се карат психолози, психотерапевти и езотерици. Дали трябва денонощно да ходим с розови очила или да гледаме сивата реалност право в очите? Дали дежурната усмивка помага или пречи? Май везните наклоняват в полза на позитивното мислене, радостите, удоволствията и смеха като стресогонно лекарство – разбира се в здравословни дози. Защото тъгата, болката, нещастието и смъртта също са части от живота и не можем да ги игнорираме. Никой не обича да общува с черногледи и мрачни хора, а всеки харесва ведрите и дружелюбни натури.

Не слушайте клюките

Не давайте ухо какво се говори за вас. Винаги ще има завистливи и зли хора, на които работата им е да злословят. Не слизайте до тяхното ниво, общувайте по-рядко с тях и стрелите им няма да могат да ви наранят.

Няма съвършени хора

Не търсете съвършени хора – те не са на Земята. Търсете и обръщайте внимание на добрите страни на характера на колегите и на близките ви.

Без скука

Скучаещите хора се занимават с лоши неща и мислят негативно. Само заетите с нещо са щастливи и добри. Те нямат време за клюки и скандали. Запълнете деня си с приятни и полезни дейности. Общувайте с хора, които имат сходни интереси с вашите – празните приятелства не носят нищо, освен изтощение.

Бодри и здрави

Отново стигаме до здравословния начин на живот – спорт (дори най-простата гимнастика и медитация), правилно хранене, радостни преживявания – тогава животът е хубав и не се нервираме излишно. Май затворихме кръга на съветите.