Войната за тока: Рунд втори

НА ЖИВО: Повече от хиляда протестиращи, но полицията беше подготвена и мятане на яйца и камъни по Енерго Про този път нямаше... Но пак не мина без арести. Подробен видео и фоторепортаж

Недоволството на варненци от надутите сметки за ток продължава и те излязоха да протестират за втори пореден ден. Ето как протече протестното шествие минута по минута, проследено от репортерите на Varnautre.bg.

17:10 Близо 300 човека се събраха в уречения час пред сградата на общината. Всички са въоръжени със свирки и плакати. Полиция има на всеки ъгъл. 

17:20 Протестиращите, които се увеличават, и вече наброяват 500 души, тръгнаха по бул. "Мария Луиза" и блокираха платното за движение посока центъра. Скандират "Мафия" и разбира се "У-ууу".

Полицаи ескортират шествието, което се точи по платното за движение. Униформените  са смятали да пуснат шествието само до "Антим I", но се разбраха с протестиращите да продължат до Катедралата.  Кордон е блокирал пътя и на протестиращите няма да им бъде позволено да стигнат до Аспарухов мост.

17:25 В съседното платно, по което се движат автомобили, шофьорите надуват клаксони, за да покажат подкрепата си към каузата на демонстрантите. Все още обаче никой от шофьорите не се е присъединил към шествието. 

17:30 Протестиращите вече са над 1000 души и стигнаха до Катедралата, като през целия път скандираха "Всеки ден ще е така до победата". На кръстовището на "Мария Луиза" с "Антим I" aвтомобил с добричка регистрация реши да мине през шествието, докато хората скандираха, но естествено не успя.

17:33 Блокиран е пътят пред Катедралата. Протестиращите спряха там и скандират.

17:40 Множеството се отправи към кордона, където чакат полицаи с щитове и палки. 

17:44 След дебат между униформени и протестиращи шествието се обърна и тръгна отново към общината,  ескортирано от жандармерия и полиция.

17:48 На връщане към общината демонстрантите предпочетоха съседното платно и сега е блокирано движението за автомобили посока общината.

Все още не е късно да се присъедините към протестиращите, които се връщат към общината.

17: 55 Шествието стигна до община Варна, която е оградена с кордон от униформени. Въпреки че работното време в общината отдавна приключи, в нея все още заседава Комисията по Финанси и бюджет.

18:00 Недоволните разпъват плакатите, на които пише "ЕНЕРГО-ПРО, ЧЕЗ, ЕОН, вън от България", пред лицата на жандармеристите. Затворено е кръстовището на общината, където униформените отцепват движението.

18:02 Скандиращите предизвикаха задръстване и колоната от автомобили започва от светофара на общината - в платното към Катедралата, и стига поне до спирката на Червения площад.

18:05 Протестиращите пеят "Горда Стара планина", а някои от шофьорите започнаха да надуват клаксони, като не е ясно дали го правят в подкрепа на протеста или защото искат да преминат по-бързо през задръстването. Изключително лошо впечатление правят безизразните физиономии, гледащи през прозорците на автобусите.

18:08 Почти всички от блокираните шофьори дават на заден или се опитват да направят обратен завой, за да се измъкнат по алтернативна улица. Междувременно демонстрантите обърнаха поглед към сградата на общината и започнаха да скандират нецензурни думи по адрес на кмета.

18:11 Събралите се пред общината продължават да крещят "Киро излез пред избирателите си".

18:14 След като недоволните видяха, че градоначалникът няма да излезе, те отново тръгнаха по платното посока Катедралата. Въпреки студа, мнозинството не е намаляло и голяма част от него са пенсионери и майки с деца.

18:19 Младеж попита останалите искат ли шествието да се отправи към улица "Девня ", където е офис сградата на Енерго-Про, и всички извикаха единодушно "Да". Сега протестиращите се отправят натам.

18:23 Малко преди светофара на Катедралата кордонът от жандармеристи спря шествието. Това накара тълпата да възроптае пред униформените. Очевидно няма да пуснат протестиращите. Втори ред жандармеристи помагат на колегите си от фронтовата линия. В момента тече дебат между протестиращи и полицаи. От полицейски бус, паркиран на платното, слезе заместник-директорът на Варненската полиция - комисар Димитров. Той призовава гражданите тихо и кротко да се разотидат.

18:30 Протестиращите се разделиха на няколко групи. Едната преговаря с полицаите и ги убеждава да пропуснат шествието през кордона. "Пуснете ни и елате да протестирате с нас", казва един от гражданите. Останалите изглежда се връщат обратно към общината.

Обаче - хората, пръснали се на малки групички, свиват в страничните улици перпендикулярни на "Мария Луиза" и... изчезват. 

18:38 Малки групи от протестиращи се движат по "Цар Симеон I" покрай Валентина, за да стигнат до гарата и от там до улица "Девня".

 

18:51 Всички протестиращи се събраха на улица "Девня", но непосредствено пред офиса на Енерго-Про отново ги чакаше кордон от униформени с щитове и палки. Недоволните крещят "Защо пазите Енерго-Про" и "Много сме - силни сме". Хората губят търпение - не разбират защо не могат да стигнат до офиса на ЕРП-то. Възрастна жена застава пред полицаите и пита: "Е, защо не ни пускате да отидем до е.он бе, момчета? Какво лошо има до отидем до е.он?"

19:00 Вече има един арестуван! Това е Мартин Демирев, който задължително присъства по всички протести, които се провеждат във Варна и му се носи славата на провокатор. Малко по-рано - при сблъсъка с кордона на "Мария Луиза", той беше човекът, който призова протестиращите да минат през "еничарите". Вързаха му се само най-близко стоящите около него, но това доведе до сериозен сблъсък между жандармерия и протестиращи. Сега пък младежът напръскал със спрей бившия футболист и треньор на Спартак Иван Петров (Петров още на вчерашния протест пое ролята на водач, като балансираше ситуацията и успяваше да убеди полицаите да пропускат все по-нататък протестиращите, като така се стигна до блокадата на Аспарухов мост и "обсадата" на Енерго Про). Тази постъпка принуди протестиращите да изблъскат Демирев. Така младежът се вряза в кордона от полицаи, а авантюрата му приключи с арест. (21:30 Оказа се, че арестуваните са двама: Освен Демирев с белезници е отведен от ул. Девня и 18-годишен младеж)

19:19 След като престояха половин час на улица "Девня", но не бяха допуснати в офиса на Енерго-Про, хората тръгнаха в обратна посока. През това време голяма част от живущите в околните блокове очевидно бяха зарязали турските сериали и следяха с интерес какво се случва под прозорците им.

Около 150 души блокираха кръстовището на улица "Козлодуй" с "Девня".  След няколко минути мнозинството се изтегли.

19:30 Привидно мнозинството се е разотишло, но има намерение отново да се събере пред общината.

 19:45 Много малко стигнаха до Общината, където си стоеше полицейският кордон. Финалната среща беше, колкото да се уговори утрешната програма, а именно: В пет часа на Общината! 

+ вторник, 10:00 На официалната страница на протестите днес е обявен начален час 18 ч

30-минутен видеорепортаж от началото до края на протеста