Общините с власт над цената на тока, а защо не?

Общинските съвети да улесняват изграждането на инфраструктура с цел демонополизиране на пазара

Цената на тока да се определя от Общинските съвети. Тази идея лансира на страницата си във Фейсбук зам.-генералният секретар на ПАЧИС и бивш варненски депутат от ГЕРБ Свилен Крайчев. 

"Вчерашните протеси доказах още веднъж безмислеността на т.нар. държавни регулаторни органи като ДКЕВР, КЗК, КЗП и безброй други. Решението е просто - закриване на ДКЕВР и предоставяне определянето на цената на тока от Общинските съвети на съответните общини. Всяка община, респективно общинските съветници гласуват цената на тока, при законодателно условие - максимална 10-процентна печалба при предварително приети и в последствие доказани разходи", обяснява Крайчев. По думите му това би гарантирало доста по-голяма ефективност в сравнение със сегашното положение. 

За да се случи нещо подобно обаче трябва да се направят безброй корекции в законодателните разпоредби. Същевремено  Общинските съвети трябва да улесняват и изграждането на инфраструктура с цел демонополизиране на пазара. След демонополизиране на пазара, изискването може да отпадне, уточнява Крайчев.