Министерски шамар за кучешката наредба

Животът

11-02-2013, 10:23

Снимка:

Impact press group,архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Забраната за отглеждането на повече от две кучета или котки в един апартамент противоречи на Закона за защита на животните

Член 25 от варненската наредба за обществения ред противоречи на Закона за защита на животните, където няма разписани изисквания за брой домашни животни (компаньони), които могат да се отглеждат в един недвижим имот. Това пише заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в писмо до Снежанка Алдемир. Дамата се е оплакала, че във Варна глоба от 50 до 500 лева заплашва всеки, който гледа в дома си повече от две кучета или котки и ако до месец не се раздели с животинките, то ги взимат в общинския приемник за безстопанствени кучета.

В отговора от министерството се посочва, че според закона можем да си отглеждаме колкото искаме домашни любимци, стига да имаме нужната площ за това. Съответно за малки породи до 10 кг - 6 квадрата, за средни породи до 25 кг - минимум 8 квадрата, а за големи породи най-малко 10 квадрата. За котка са нужни 6 квадрата. И тъй като Законът за защита на животните е акт от по-висока степен, то следва да се прилагат неговите разпоредби, а не на чл. 25 от Местната наредба за обществения ред, която е приета с решение на градския параламент на Варна, още през 2007 година. "България разполага с добра законодателна база и всички необходими инструменти за прилагането й, и Ви уверявам, че българското правителство гледа с необходимата сериозност на защитата на животните", пише още зам.-министър Димитров.