Стари водопроводи продължават да причиняват свлачища край Варна

Животът

11-02-2013, 07:46

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Край града има повече от 30 свлачища.

Стари водопроводи продължават да причиняват свлачища край Варна, сочи анализът на експертите на местната община. Последният такъв случай е движението на земни маси в района на Дървения мост по пътя към плаж "Кабакум". Земята там се размести през ноември миналата година, за да достигне към момента 50 м дължина и 120 м ширина.

Най-вероятната причина са течове от тръбите за питейна вода. За да предотврати по-големи щети, тези дни общинската управа разпореди евакуация на седем имота, спиране на водозахранването и електричеството. Риск има и пред асфалтовия път, поради което ще бъде въведено ограничение за движението на камиони. Най-вероятно трасето ще бъде напълно затворено през летния сезон.

Край Варна има повече от 30 свлачища. На практика по тях не може да се работи, докато са активни, липсват и пари. Затова усилията на общинската управа и "Геозащита" са най-вече да следят движението на пластовете и да се мъчат да предотвратят по-големи щети. Най-голямото свлачище е в местността Трифон Зарезан, заради което прекият път между Варна и Златни пясъци от години стои затворен. Тази година по него трябва да се извършат проучвателни и проектни дейности, а през 2014 и 2015 г. да се ремонтира.