С "Веселата вдовица" започва любовната седмица в операта

Варна Лайф

09-02-2013, 10:28

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ще се насладим и на концерта на дългоочакваната "Една любовна вечер в операта"

Седмицата на Свети Валентин започва на 11 февруари от 19.00 ч. с оперетата "Веселата вдовица" от Франц Лехар. На диригентския пулт ще е младитя диригент Светослав Борисов, а в ролята на Хана Главари (Веселата вдовица) - младото сопрано Лидия Лазарова. В един от най-добрите си образи - Граф Данило Данилович – ще се превъплъти солистът на държавната опера Валерий Георгиев, а като Виконт Каскада ще аплодираме солиста на ДМБЦ "Стефан Македонски" и наш съгражданин Александър Мутафчийски.
В останалите роли са Пламен Георгиев, Михаил Михайлов, Людмил Петров, Филипа Руженова и др.
На 13 февруари от 19.00 ч., под диригентството на Светослав Борисов, ще прозвучи красивата и жизнерадостна музика на "Севилският бръснар" от Росини. Постановката е на италианския екип с режисьор Антонио Петрис. Използвайки принципа на театър в театъра той представя Фигаро като режисьор на марионетен театър – една роля, с която вокално и артистично баритонът Свилен Николов се справя с лекота и финес. "Най-добрият Граф Алмавива", както вече го наричат, ще бъде любимецът на варненската публика Арсений Арсов. Силвия Ангелова, наскоро специализира в Италия по интерпретация на Джоакино Росини, ще пресъздаде леконравната Розина. Спектакълът се играе на италиански език със субтитри на български език.
За шести път Държавна опера Варна ще отбележи Деня на влюбените Свети Валентин с "Една любовна вечер в операта", в която по традиция звучат най-красивите любовни мелодии в изпълнение на най-добрите и обичани български певци. Началото постави преди години Камелия Тодорова, последваха я Мария Илиева, два пъти Орлин Павлов, Васил Петров и сега дойде редът на Орлин Горанов. Ще го посрещнем заедно с дългогодишния му приятел - популярния пианист и композитор Нелко Коларов. "Една любовна вечер в операта" започва в 19.00 ч. на 14 февруари. Аранжиментите са дело на Нелко, който освен на рояла, ще се изяви и като диригент на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна. Нелко Коларов е голямото варненско име в популярната музика. Още от времето на легендарната група "Импулс" той създава няколко от иконите на поп музиката ни, като ",Есенни птици"’, ",Сън"’ и ",Ако ти си отидеш за миг"’.
На 15 февруари от 19.00 ч. маестро Борислав Иванов ще дирижира бляскавата "Травиата" - най-изпълняваната Вердиева опера за всички времена. В ролята на красивата куртизанка Виолета Валери ще се превъплъти младото сопрано Ева Перчемлиева-Тъканова, защитила вече тази трудна партия на оперната сцена във Варна през декември м.г. Партньори на младата певица ще бъдат солистите на Варненската опера Арсений Арсов (Алфред), Свилен Николов (Жермон) и др.