Половин данък за колите на газ

Мисия Варна

07-02-2013, 18:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дали електомобилите да бъдат изцяло освободени от налог, ще дебатират съветниците от комисията по финанси

Възможността колите във Варна, които се движат на газ да плащат с 50 % по-нисък данък ще разгледа в понеделник комисията по финанси към местния парламент. Предложението ще бъде внесено от общинския съветник Костадин Костадинов. "Голяма част от автомобилите ползват пропан-бутан и метан за колите си.  С газови уредби са около 10% от колите във Варна и региона. Няма логика 20-годишна трошка, която замърсява много повече въздуха да плаща 50 лева данък, а 10-годишна кола на газ - три пъти повече, само защото е по-нова", посочи той. 

Данъкът за електромобилите и хибридните коли да отпадне изцяло ще настоява още Костадинов пред колегите си - съветници. Във Варна има само няколко такива, но това щяло да покаже, че общината има ангажимент към екологията. 

Ако преференциалният налог за колите на газ бъде одобрен от Общинския съвет, това няма да намали приходите от данъци, а напротив ще увеличи събираемостта им, смята съветникът. По думите му заради апетитно ниския данък на "газовите коли", много от хората, които са  мигрирали към Варна, но колите им са все още с номера от други градове, ще решат да регистрират колите си тук.