Край на крещящите реклами

Животът

07-02-2013, 10:43

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Въвеждането на т.нар. loudness control за нормализация на нивата на телевизионните реклами ще има положителен ефект върху цялостната звукова среда

Рекламите вече ще бъдат с нормално ниво на звука и няма да водят до неприятни усещания у зрителите. За това се споразумяха писмено в Съвета за електронни медии трите страни в индустрията на телевизионната реклама - рекламодатели, комуникационни агенции и доставчици на аудио-визуални медийни услуги.

Приет е Единен стандарт за регулация на нивата на звука в рекламата, чието прилагане ще изравни звука на рекламите с останалата програма.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов припомни, че до решаването на този проблем се стигна след множество жалби на потребители, след което СЕМ пое инициативата за регулация чрез законодателни промени, съобщи бТА.

Стандартът е разработен на основата на Препоръка 128 на Европейския съюз по радиоразпръскване относно нормализирането на звука на програмите и допустимите максимални нива.

Новите правила предвиждат измерването на три основни характеристики на звуковия сигнал, което да компенсира съществуващата към момента практика на измерване единствено на максималното ниво на сигнала.

Въвеждането на т.нар. loudness control за нормализация на нивата на телевизионните реклами ще има положителен ефект върху цялостната звукова среда, като намали разликите в нивата между рекламните блокове и останалите продукции.

Ефектът за телевизионните реклами ще се изразява в увеличаване на динамичния обхват, намаляване на неприятното усещане от компресия и намаляване на изкривяванията. Методът е с доказани качества от инженерна и научна гледна точка, като е проверен и на практика.