Ученици масово стават алкохолици

Животът

06-02-2013, 15:26

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

4 на сто вече са напълно зависими, момичетата по-често надигат чашката

40% от учениците от варненските ученици са с психическа зависимост към алкохола. Това съобщи шефът на клиниката по токсикология доц. д-р Снежа Златева. При 20 % от тийнейджърите спиртните напитки не са недостатъчни и те се нуждаят от по-големи количества. 4 на сто пък вече са зависими. Данните са от направено проучване през миналата година. Учениците е трябвало да попълнят въпросник дали употребяват спиртни напитки и кои предпочитат. Анкетата е извършена съвместно от специалисти на община Варна и клиниката по токсикология.

Данните показват, че по-често към чашката посягат момичетата, а не момчетата.  Лошото е, че при нежния пол зависимостта се развива много по-бързо и уврежданията са по-сериозни. Повечето младежи предпочитат да пият твърд алкохол и не харесват бирата и виното, както връстниците си от другите европейски държави. Според специалистите афинитета към концентратите е заради масовото производство на домашна ракия у нас.

Според  д-р Златева, цитирана от агенция Фокус, ученици, които имат влечение към алкохола и продължат да надигат чашката, след 5 години вече ще бъдат зависими. Освен анкетата, при посещението си в училищата специалистите са информирали тийнейджърите за вредите от алкохола.