Всички деца на равна нога за градините

Мисия Варна

05-02-2013, 19:21

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавата удря рамо на Варна за нови детски градини

Привилегиите за прием в забавачниците отпадат

Децата на здравните работници няма да влизат с предимство в градините във Варна. Това решиха съветниците от комисията по образование към местния парламент. По-рано се обсъждаше привилегия за медиците, за да остават в града след като завършат. "Привилегии за здравните работници, привилегии за заетите в образованието, защо пък да няма и за инженерите например", аргументира отпадането на предимството проф. Анелия Клисарова от БСП. 

С новите критерии вече само единият отс постоянен адрес във Варна ще може да подава комплекта с документи за прием. Досега ако единият подаваше документи, а предимството е за втория родител то и той трябваше да окомплектова бумаги. Справка за здравни и социални осигуровки няма да се изисква, тъй като информацията ще се набавя автоматично от НАП.

Отпада и предимството за второ дете от семейството, ако първото е в 4-та група. По-лесен прием ще има само за второ дете, чието братче или сестриче е най-много в 3-та група.

Съветниците решиха още размяната на деца от една градина в друга да става целогодишно, а не както досега, само в периода след приема на малчуганите в забавачниците.