Шефката на Операта прекрои бюджета за култура

Мисия Варна

05-02-2013, 12:55

Снимка:

varna.utre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

След едночасово заседание съветниците гласуваха парите, като направиха множество промени

11 365 000 лв. са парите за култура, с които ще разполага община Варна. Средствата са с 3 млн. лв. повече от миналата година. Те ще бъдат разпределени между общинските културни институти, оркестри, читалища, музеи, галерии, Обреден дом, библиотеки и зоопарка. Параметрите по тазгодишния бюджет бяха представени от общинската администрация на днешното заседание на комисията по култура. След едночасовото му разглеждане, съветниците приключиха заседанието си с доста променен, но гласуван бюджет.

Впечатление направи, че почти всички промени в парите бяха направени от председателката на постоянната комисия Даниела Димова. Промените бяха толкова много, че съветниците често се объркваха какво гласуват - милиони или хиляди. Местните избраници на няколко пъти възроптаха, че не разполагат с отчет за похарченото през миналата година и гласуват на тъмно, защото няма как да направят сравнение.

След близо час разискване те приеха бюджета за култура. Направените промени са основно в парите за международни и културни прояви, които възлизат общо на около 2,5 млн. лв. От тях 805 000 лв.  ще бъдат дадени за провеждането на фестивали. Най-скъп ще бъде Международният музикален фестивал, за който ще бъдат похарчени 400 000 лв. Сумата бе с 20 000 лв. повече, но парите бяха разпределени за други мероприятия. Сравнително по-малко ще получат останалите фестивали: за филмовия "Любовта е лудост", например, ще бъдат похарчени едва 30 000 лв. 

През тази година приоритет ще бъде кандидатстването на Варна за Европейска столица на културата. По това перо са засложени 625 000 лв. за подготовка и творчески проекти. Националните и градски празници ще бъдат чествани по-икономично - с 378 500 лв. За провеждането на конкурси и фестивали ще има 32 000 лв. Намалени бяха парите и за естетизация на градската среда. Тази година за ремонти на стари и строеж на нови паметници ще има 100 000 лв., вместо предвидените 130 000 лв. Шефът на общинската дирекция по култура Станка Димитрова възрази, че е необходим спешен ремонт на Пантеона. Мястото е ограждано аварийно няколко пъти.  "Като няма пари, няма да се правят и  ремонти. Само ще се огради, да не е опасен. Живите хора трябва да се приоритет", каза председателката на комисията.

Стана ясно още, че от културния календар на Варна пада провежданият десетилетия наред майски хоров конкурс, който досега беше значително перо в общинския бюджет. Интересът към него намаля рязко при последните му издания и се стигна до там дори да няма варненски участници.  За сметка на това през юни в Летния театър ще се проведе тридневен рокфест. Към момента всички заявили участие са български групи, с изключение на сърбите "Band X". За провеждането на фестивала общината ще отпусне 85 000 лв. Той ще бъде закрит от легенадрния вокал на Deep Purple и Rainbow - Joe Lynn Turner.