Нетикет или първите седем години в мрежата

Животът

05-02-2013, 14:00

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Как да се опазим в интернет и да създадем сигурни пароли, обясняват варненски младежи, изкарали обучение за безопасност в мрежата

В Деня за безопасен интернет варненски младежи - доброволци, преминали обучение за безопасна работа в мрежата предадоха основни уроци на свои връстници как се опазват профилите в интернет, как се генерира добра парола и как се сърфира безопасно и възпитано. 

Нетикет е първото нещо, с което трябва да се съобразяват интернет потребителите. Това е допустимото поведение на всеки един влязъл в мрежата. Нетикет е възпитанието, което потребителят придобива в първите 7 години в мрежата, обясниха младите лектори - Симеон Петров и Александра Филева, които са преминали 6 месечно обучение на три етапа в Националния център за безопасен интернет. Не спами, не обиждай, не отбелязвай хора на снимки и във видео без тяхното съгласие, не пиши когато си ядосан, са само част от правилата на нетикета. 

След урока за възпитанието в мрежата, последва този за опасностите, които дебнат от компютъра. Най-често срещано е присвояване на лични данни и последваща злоупотреба с тях. Случва се да получите линк за страница, която при отваряне е идентична с някои от популярните сайтове. Обикновено получавате известие, че е имало проблем с дадената  страница и това налага да изпратите личните си данни отново. После данните се използват от злонамерени хора. Такъв пример дадоха лекторите със страница изглеждаща по същия начин като тази на Фейсбук, но се намира на съвсем различен интернет адрес, като в линка дори не фигурира facebook. 

Когато отваряте страница, следете дали адреса и е безопасен, предупредиха лекторите. Най-често на атака стават жертва паролите. Те са първото ниво на сигурност за каквото и да било в мрежата. Повечето атаки се дължат на лесни пароли. Много хора слагат за парола номера на колата си. Такава парола съдържа букви и цифри, но е могат да я видят всички. Още по-лошо е ако за парола се ползва ЕГН-то. Ако то е парола ви, рискувате ако някой разбие профила ви, освен до данните в него да има достъп и до него. Крайно неудачно е да се ползва за парола и никнейма. Ако паролата е идентична с потребителското име, отново всеки има достъп до акаунта. 

Перфектната парола трябва да е от 8 или повече големи и малки букви, символи и по-особени знаци. Броят на символите гарантира сигурността на паролата. 6-символна парола се разбива за около час, час и половина. 7-символната - за седмица, седмица и половина. Сами си направете сметката колко се усложнява разбиването с добавянето на всеки допълнителен символ, коментира Симеон Петров. За да си създадем сигурна парола, можем да ползваме базова дума на любим герой или име. Задължително поне една от буквите трябва да е голяма. Добавяте символ, например долно тире и цифри. 

Опазването ни в социалните мрежи зависи от няколко правила. Не давайте всичката информация за себе си. Във Фейсбук например може да попълните цялото си родословно дърво, кои учебни заведения сте посещавали, колко местоработи сте сменили. За да ви открие приятел не е нужно да попълвате всичката тази информация. Статусите също са предпоставка за злоупотреби. Със статус: "Отивам на почивка за седмица" рискувате да ви оберат къщата. 

Ако някой ви тормози, блокирайте го и най-важното ако нещо ви притеснява репортвайте, посъветваха спецовете по интернет безопасност. Почти всички сайтове вече поддържат опция за докладване. За да се опазим в мрежата има няколко горещи линии за връзка. Това са web112.net, safenet.bg, helpline.bg както и телефон 124-123. На всички тях може да се сигнализира за спам, интернет нападки, детска порнография и др. До всички горещи линии има връзка в Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ). В БЛОБ винаги има специалисти на линия, които препращат сигналите и до сектор "Кибер престъпления" в ГДБОП.