"Enterprise” ще бди за нефтени разливи в Черно море

Животът

05-02-2013, 10:59

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При инциденти варненският влекач ще се включва в екомисиите на Европейската агенция по морска безопасност

Българският кораб за борба с нефтените разливи в Черно море - „Enterprise” е в пълна готовност за включване в операциите на Европейската агенция по морска безопасност (EMSA). Това съобщиха от дирмата-собственик - „Бон Марин Интернешънъл”.

През 2012 г. влекачът е дооборудван с необходимата за неговата еко мисия техника и от 10.12.2012 г. до 10.09.2016 г. е на разположение на EMSA.

Екипажът е преминал всички необходими първоначални обучения за работа с разливи и за времето на срока на договора с агенцията ще трябва да реагира на сигнали за инциденти в рамките на 24 часа.

Акваторията, която корабът ще покрива при акции на EMSA, е в западната част на Черно море от Северната румънска граница до югоизточния порт Зонгулдаг в Турция.

„Enterprise” e специализиран кораб за обслужване на нефтено-газови полета в морето с тонаж 1313 бруто тона, дължина 64.40 м и пълна товароподемност 2366 тона.

Основният договор на кораба е с „Petroceltic” (доскоро „Melrose Resources”) и по този договор той е позициониран в морето в блок Галата. Когато възникне разлив и EMSA изпрати „Enterprise” на мястото на инцидента, неговата функция в обслужването на „Petroceltic” ще поеме друг кораб на „Бон Марин Интернешънъл”.