Пускат пощенска марка за 100-годишнината на Черно море

Освен за юбилея на моряците, марки ще има и за Славия, Левски и ЦСКА

Пощенска марка на футболна тематика ще зарадва колекционери и фенове на варненския Черно море. С филателни издания ще бъде отбелязана стогодишният юбилеи на "моряците", създадени като "Тича", през пролетта на 2013-а. Както е известно варненци навършват 100 години на 3 март, а феновете на моряците вече се готвят за най-големия празник на любимия им клуб. Марката е дело на художника Людмил Веселинов, който е избрал подход със стилизирани славни отбори на Черно море. “Тича”, предшественикът на Морето, е представен с тима си от 1925 г.

Освен за варненци марки ще има за още три клуба. Освен Славия, които също празнуват юбилей, в последния ден на годината ще излезе и марката за един век Левски, който ще чества столетие през 2014-а. Най-вероятно за баланс сред запалянковците в серията присъства и ЦСКА, който навършва 65 г.

Марките ще се валидират поотделно, като първите две ще са на Черно море и Славия. Славистите празнуват на 10 април. Така марката на Славия е украсена с тима от 1943 година, който печели за седми път титлата и за пети път Царската купа, като на финалите на 10 и 17 октомври побеждава на два пъти големия си съперник “Левски” с по 1:0. С този успех “белите” стават вечни притежатели на Царската купа, която и до днес краси витрината на клуба, пише Труд.
Марката за 100-годишнината на Левски е с първия шампионски отбор на клуба, който става държавен първенец през 1933 г. ЦСКА пък е с отбора на Барселоне след мач за КЕШ през 1959 г.
Първите български пощенски марки, посветени на спортна тематика, са валидирани на 15 септември 1931 г. и са издадени по повод балканските игри в София. Състезанията от 26 септември до 4 октомври 1931 г. са по няколко спорта, сред които футбол, плуване, колоездене, фехтовка, гимнастика и конен спорт.

През 1959 г. с марки са отбелязани 4 десетитетия на българския ски спорт и половин век от организирания футбол у нас. А това е така, защото първият официален български футболен клуб, създаден според тогавашните закони, е “Футбол клуб”, роден през 1909-а и по-късно известен като “ФК 13”. Това е клубът, който е признат за родоначалник на българския организиран футбол и от ФИФА. И на половинвековния юбилей е посветена марка в два варианта - зелена (перфорирана) и виненочервена, (неперфорирана). Серия от две марки и блок, валидирани на 8 юни 1964 г., са пуснати за “50 години физкултурно дружество “Левски-София”, а на 2 октомври 1979 г. за половин век от създаването на “Локомотив” (Сф) също излиза специална марка.

В началото на 90-те години на миналия век у нас излизат марки, посветени на един век баскетбол в света (6 декември 1991 г.), 100 г. Международен олимпийски комитет (7 ноември 1994г.) и едно столетие волейбол на планетата (25 май 1995г.). През 1998-а с пощенски марки се отбелязва 75-годишнината на Българския олимпийски комитет и половин век футболен клуб ЦСКА (15 май).
Световните титли по шахмат на Антоанета Стефанова и Веселин Топалов също са увековечени на филателни издания, съответно марка (10 ноември 2005) и два блока - перфориран и неперфориран (4 май 2006).

През 2008-а излиза марка за 6 десетилетия ЦСКА, а през 2009-а - за 80-годишнината на “Локомотив” (София). От 1956 г. у нас редовно се пускат марки и блокове за олимпийските игри, а от 1962 г. - и за световните първенства по футбол.Освен това има издания, посветени на българските домакинства на европейски и световни първенства по различни спортове.