Иво Николов пред SL: Футзалът ще направи Левски като Барселона

Спорт

01-02-2013, 14:30

Снимка:

Sportline

Автор:

Адриана Димитрова, Веселин Коларов

Всичко от Автора

"Сини" и "червени" трябва да популяризират играта у нас, заяви треньорът на София-Запад

Наставникът на отбора по футзал София-Запад и помощник треньор на националния отбор Иво Николов заяви пред Sportline.bg, че бъдещето на ДЮШ на ПФК Левски трябва да бъде свързано с развитието на този спорт, ако клубът иска да изкарва най-талантливите юноши у нас.

 

Както е известно, Барселона и всички клубове в Бразилия учат децата от най-малка възраст на футзал, което впоследствие им е в голям плюс за играта на големия терен. "Сините" пък са единственият футболен клуб у нас, който подпомага развитието на футзала в България, взимайки под крилото си София-Запад. "Определено помагат по всякакъв възможен начин - и финансово, и с автобуса си, с екипировки. Впечатлен съм от отношението към нас, приемайки, че благотворителният коледен мач - между нашия клуб и Левски, стана традиционен. Подобни събития работят за имиджа на  футзала. Винаги съм си мислил, че клуб като Левски не трябва да гони само първо място в класирането. "Сините" са водещ клуб, тяхно призвание е да подкрепя всички иновации и да бъде първи в тази насока. ПФК Левски направиха много за този спорт в България, но не го осъзнават", каза Иво Николов, след което добави, че и ЦСКА трябва да вземат пример от "Герена", за да се популяризира спорта у нас.

"Искахме да създадем клуб по футзал с името Левски, защото заедно с ЦСКА това е историята в България във всички спортове. С тази цел създадохме този клуб заедно с националния фенклуб на Левски, с клуба на привържениците им от фракцията "София Запад". Така беше идеята, надявайки се рано или късно да се появи ЦСКА, а после и други клубове. Това е тежък процес, но се надявам рано или късно и това да стане", каза още Иво Николов пред нашата медия.

Той заяви още, че ако Левски въведат футзала като начин на работа в школата, "сините" ще започнат да берат плодовете на успеха след няколко години. "Това е малката тайна на Барселона. Робиньо, Роналдиньо, Роналдо, Пеле също са почнали с футзал. Дори Меси е минал през школата на футзала. Много отдавна в Южна Америка и Испания са проумели потенциала на тази игра и сега влагат много средства за развитието му, за да може да върви и футболът. Футзалът е в основата на играта на Барселона. Това трябва да се направи и в Левски и въобще в България, за да вървим нагоре".

 

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ НА ИВО НИКОЛОВ ПРЕД SPORTLINE.BG ЧЕТЕТЕ ПО–КЪСНО ДНЕС!