Внимание шофьори! От днес слагайте новите винетки !

Новините

01-02-2013, 09:25

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Тръгват проверки, глобите са от 300 до 3000 лв.

От днес са в сила новите винетни стикери и в цялата страна започват масирани проверки на КАТ за неизрядни водачи, припомнят от  Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ ). Годишните винетки за 2012 г. не важат от днес. Водачите на МПС,  които досега не са се снабдили с винетен стикер за 2013 г., могат да го купят от дистрибуторската мрежа - бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, гранични пунктове и др. Глобите за нарушителите са от 300 до 3 000 лева.


Цените на стикерите остават непроменени. През 2013 г. годишната винетка за автомобилите струва 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. Дистрибуторската мрежа е заредена общо с 2 395 000 броя винетки. До 28 януари са продадени над 506 000 винетки, като приходите от тях са над 35 млн. лева, отчетоха от АПИ.


Репортерски проверки в страната установяват, че масово шофьорите изчакват крайния срок и са категорични, че ще карат със стари стикери до последния момент. Най-често хората се оправдават, че декемврийските празници са стопили всичките им спестявания и не могат да си позволят нова винетка, съобщи БНТ. Освен че нямат пари, хората нямат и желание да плащат за винетки заради лошото състояние на пътищата и дълбоките дупки, които изнервят шофьорите.

Водачите, които нямат заплатена винетна такса, т.е. нямат залепен стикер или той пък е с изтекъл срок на валидност, също е нарушение, т.е. той няма залепен валиден винетен стикер за 2013, така че носи същото наказание, както и другите водачи, които изобщо нямат пък залепени. От КАТ предупреждават още, че винетките за 2013 година са изработени от специален материал, който не позволява да се разлепват и лепят многократно на различни коли, както често практикуват собствениците на няколко автомобила.