Варна обвита в прах

Мисия Варна

31-01-2013, 18:42

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В Констатиново правят склад за опасни отпадъци

Варна е един от най-прашните градове в страната. Това призна шефката на екооделът в общината Диана Кирчева на заседание на комисията по опазване на околната среда.  За да се понижат вредните емисии в града голям ефект ще има подмяната на стария автобусен парк.

За преференции за варненци, които ползват екологично гориво, като метан и газ обаче и дума не може да става. Намаления на данъците за такива автомобили може да има само ако въпросът е уреден на национално ниво. В противен случай, еднолично решение на която и да е община, може да падне много лесно в съда, посочи експертът. 

50 000 лева за проектиране и строителство на склад за опасни битови отпадъци в Константиново са заложени в план сметка "Чистота" на Варна за 2013 година, стана ясно на заседанието. Мястото все още не е избрано, вероятно ще е стара сграда, с която общината разполага в Константиново, обясни Кирчева. Под опасни отпадъци от домакинството се разбират опаковките от бои, лакове, разтворители, битова химия, както и живачните термометри и др. 
Местната администрация е задължена да изгради новото съоръжение съгласно влизащите от следващата година промени в националното законодателство на база европейските норми.
Все още не еизмислено как ще става събирането на отпадъците, но общината имала една година да измисли организацията.