Съветник иска да разпределя ученическата баница

Мисия Варна

31-01-2013, 17:35

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Все пак директорите били учители, не готвачи, затова комисия от трима съветници трябвало да отдава столовете под наем

Решение училищните директори във Варна да имат право да отдават под наем столовете за хранене, одобриха съветниците от комисията по образование към местния парламент. Решението идва непосредствено след изваждането на столовете от общинското дружество "Ученическо и столово хранене", след което бяха дадени за безвъзмездно ползване от школата. Сега вече директорите ще могат да ги отдават и под наем, съобразно заповед на кмета, с критериите по които това може да се случва.

Минути преди гласуването на решението, на заседанието влезе съветникът от Промяна за Варна Петър Липчев. Без да е член на комисията по образование той направи предложение. "Предлагам комисията, която ще отдава столовете, освен директора на конкретното училище да включва и трима съветниците и хора от администрацията", каза Липчев. 

Думите предизвикаха мигновена реакция от страна на Йорданка Юнакова, която освен съветник на БСП е и директор на училище "Гео Милев". 

"Аз ще нося отговорността, пък 20 човека ще ми казват какво да правя", промърмори Юнакова. 

"Все пак на директорите като второстепенни разпоредители на бюджета са им делигирани права и сами ще си правят конкурсите. Все пак те носят отговорността", поде и шефът на комисията Славчо Славов. 

Липчев обаче не се отказа:"Твърде голяма е тази отговорност. Все пак директорът е учител, не  е готвач". Забележката му беше подмината и съветниците гласуваха новите права на директорите.