Режат от ромите за да дават на студентите

Мисия Варна

31-01-2013, 16:35

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Вместо да се молят на ромите да влизат в клас, вдигат студентските награди

Вместо община Варна да харчи пари за кампании, които да връщат в клас отпаднали от училище цигани, по добре да се вдигнат наградите за изявени студенти. Това предложение направи съветникът от ВМРО Костадин Костадинов на заседание на комисията по образование към Общинския съвет. Съветниците разгледаха три програми - за насърчаване на творческите заложби на деца и студенти; за квалификация и насърчаване на педагогическия персонал и за интеграция на деца и ученици от различни етнически групи и такива в неравностойно предложение. 

"1200 лева е наградата за изявените студенти. Толкова беше и по мое време и то в друг град. Нека направим финансовият стимул на 2000 лв., а парите ще се вземат от третата програма", посочи Костадинов. Предложението предизвика дебат. Възропта Медиха Хъмза от СДС - ДА. "Не може да вдигнеш размера на наградите за студенти, без тези на преподавателите. Едно да пипнеш по веригата и всичките се променят", подскочи тя. По думите й с подобно решение, съветниците щели да направят глупост.

Костадинов контрира обаче, че ще направи предложение за по-големи наградите и за педагогическите кадри. След това започна да смята от къде могат да се извадят парите без да се излиза от бюджетната рамка на трите програми. 

"За насочване на роми отпаднали от образователната система или с ниска грамотност за към дейности за допълнително ограмотяване имаме 2 000 лв. Първо с тези пари нищо не може да се направи, а и защо общината ще прави кампании за нещо, което задължително по закон - образованието до 8-ми клас", посочи Костадинов. После изброи още няколко от интеграционните мерки и по думите му, със тяхното съкращение парите за увеличение на награди ще бъдат осигурени. От администрацията обясниха, че парите по тези пера макар и малко се осигурява учителско присъствие в трите цигански района в града - във "Владиславово", Максуда и "Аспарухово", където педагозите работели на терен. 

"Тук 2 000 лв. там 3 000 лв. накрая като ги сметнем минават 100 000 лв., а проблема не се решава", обобщи Костадинов.

В крайна сметка съветниците се обединиха около решението администрацията да излезе с ново предложение, като преразгледа перата в трите програми, така че да бъдат осигурени повече пари за талантливите студенти.