Не на фас референдума, зове Асоциацията на свободните

Новините

30-01-2013, 14:41

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В случай на организиран референдум, пушачите ще бъдат поставени в неравностойно положение, заявяват от сдружението на заведенията

Недопустимо е да се харчат още 30 милиона по време на криза. Тези пари ще са много по-полезни за превенция в борбата с тютюнопушенето сред децата и подрастващите, посочват в становището си НАС"Свободен избор", "Сдружение на заведенията в България" и движение "Свободен избор". Повод за коментара им е предложението на СДС за провеждане на референдум с въпрос "Да отпадне ли пълната забрана за тютюнопушене на обществени места?".

"Членовете на нашите сдружения са против провеждането на референдум. Резултатът ще бъде безпрецедентно разделение на нацията. Правата и достойнството на всеки един член от обществото трябва да бъдат гарантирани и не бива да бъдат въпрос на обсъждане под никаква форма и начин. В тази връзка считаме, че въпроси, свързани с правата на едно малцинство (каквото в случая са явяват пушачите) не бива да стават предмет на народния вот. Решения по тази тема са от компетентността на законодателната власт и подлежат на контрол от съда", пише в официалното становище.

В документа се посочва още, че празните заведения и масовото нарушаване на забраната са по-красноречиви от референдум - гражданите нарушават закона в знак на протест и заведенията са в състояние на гражданско неподчинение от декември 2012 г. "Ще подкрепим референдум с въпрос "Да се криминализира ли производството и търговията с тютюн и тютюневи изделия", обобщават от националната асоциация на свободните, "Сдружение на заведенията в България" и движение "Свободен избор". В петък от 15 часа в София те организират протестно шествие против тоталната забрана за тютюнопушене с мотото "Не разделйте нацията! Разделяйте помещенията!"