Данъчните връщат пари на варненци с жилища на кредит

Парите

30-01-2013, 12:17

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

По-ниски данъци за млади семейства с жилищни кредити

448 млади семейства от Варна са се възползвали от възможността да ползват данъчното облекчение през изминалата година за плащаните от тях ипотечни кредити, съобщиха от териториалната дирекция на НАП.

Средно всяко семейство е получило обратно по около 350 лв., тоест, по около една средна месечна вноска по ипотечен кредит. От началото на данъчната кампания през тази година 30 млади семейства са поискали данъчната им основа да бъде намалена с лихвените плащания по ипотечен кредит.

Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. Облекчението се ползва с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица до 30 април 2013 г. в офиса или териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес. Към декларацията задължително трябва да се приложи документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище. За да се ползва данъчното облекчение от едно семейство, то трябва задължително да е сключило граждански брак, поне един от партньорите да е под 35 години, да нямат друг имот освен този, за който са ползвали ипотечен заем. Ако един от партньорите е наследник на жилище или на идеална част от него, данъчното облекчение не може да се ползва.