Докато тече един референдум, събират подписи за друг - този за Морската

Мисия Варна

27-01-2013, 15:50

Снимка:

"Варна диша"/архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Референдум и за "Алея Първа"

Събират подписи за референдума за Морската

Един от активистите, които събират подписи е бил изгонен от училище "Найден Геров"

Събиране на подписи за иницииране на местен референдум за Морската градина започнаха няколко обществени организации днес. Докато тече вота за ядрената енергетика активистите обикалят секциите и събират подписи за да има местно допитване до варненци с въпроси свързани с крайморския парк.

За да има местен референдум трябва да се съберат 30 000 подписа. Ако това се случи в допитването ще бъдат включени въпросите: 

Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг? 

Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?

"Хората сами тръгват след нас, като видят в ръцете ни  брошурата с въпросите за Морската", каза за Varnautre.bg Юлиян Чолаков от Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) - една от организациите, инициатори на референдума. 

В СОУ "Найден Геров" мъж, който събира подписи обаче е бил изгонен. "Не чак изгонен, но е бил помолен да напусне сградата и да събира подписите отвън", уточни Чолаков. 

Активистите са обиколили избирателни секции на четири пет места в града. "Бяхме в централната част на града, "Приморски" и "Младост". Ако остане време ще отидем и до "Владиславово", допълни Чолаков. По думите му днешния ден е избран за набиране на подписи, заради очакванията да излязат повече хора да гласуват. Нямало обаче да успеят днес да съберат толкова,колкото са искали заради липсата на достатъчно активисти, които да обикалят секциите. Окончателният брой на събраните подписи ще стане ясен най-рано довечера. 

Необходимите 30 000 подписа за инициирането на референдума пък щели да бъдат събрани много по-рано от предвиденото, убедени са обществените организации. 

Освен СОПА в инициативния комитет за провеждането на референдум за Морската градина влизат Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), "Обединено гражданско сдружение", "Зелена Варна", "Варна диша" и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).