Убиец затри комшия с кухненски нож, жали 12-годишна присъда

Крими

25-01-2013, 13:15

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Пред Варненския апелативен съд присъдата си обжалва и мъж опитал да убие свой съселянин след 2 литра изпита ракия

Данаил Цонев, получил 12 годишна присъда за убийството на свой съсед от Силистра, днес обжалва присъдата си пред пред Варненския апелативен съд. Освен тежкото наказание, първата съдебна инстанция е присъдила и 4 обещетения по 20 000 лева за всеки един от близките на убития мъж. През октомври миналата година съдът в Силистра призна вината му затова, че на 14 март 2011 година умишлено убил 68-годишния си съсед Тодор Михнев от жилищна кооперация на ул."Д-р Анастас Янков" в Силистра.

Два дни след убийството Тодор бил намерен вече мъртъв в апартамента, а експертите установили 4 прободно порезни  рани. Причината за смъртта бил ударът с кухненски нож, нанесен в сърцето на пострадалия. Няколко дни по-късно органите на реда задържали съседа му - 45-годишняиат Данаил Цонев.

Двамата започнали фаталната вечер в дома на Тодор с по 300 – 400 грама ракия. Продължили почерпката, но с увеличаване на количеството алкохол растяло и напрежението между тях. Конфликтът прераснал в скандал, завършил с яростна саморазправа на Данаил над пияния му съсед. Експерти установили, че пострадалия имал 3 промила алкохол в кръвта. Апелативният съд във Варна ще се произнесе с решение в установения от закона срок.

В друго съдебно заседание днес Варненският апелативен съд разгледа жалбата на Бехчед Сар от село Правда, осъден от Силистренския окръжен съд на 6 години затвор за опит за убийство на свой съселянин. През август миналата година, 58 годишният мъж е признат за виновен в това, че на 19 април същата година е направил опит умишлено да убие своя съселянин Исмаил Исмаил. Двамата помагали на свой съсед да изгради ограда на къщата си и вечерта седнали да се почерпят. След 2 литра ракия, конфликтът бил неизбежен. Съседите познават Сар като скандалджия, който винаги решавал споровете с бой и затова го помолили да си тръгне по-рано.

Сар отишъл до дома си, взел нож и се върнал, за да причака Исмаил. Пробол го в корема и продължил да нанася удари с ножа по тялото му. На виковете за помощ се отзовали съседи и благодарение на бързата им намеса и адекватната медицинска помощ – животът на Исмаил бил спасен. Сар избягал от селото, укривал се няколко дни в Исперих, но се върнал обратно и бил задържан.           

Бехчет моли втората съдебна инстанция да намали както присъдата, така и размера на обещетението от 20 000 лева, което той трябва да плати на пострадалия Исмаил. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в законния срок.