Варненци на протест: Долу ръцете от природата!

Мисия Варна

25-01-2013, 11:57

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

На 29 януари от 18 часа на Червения площад е сборен пункт на тези, които милеят за Иракли, Пирин, Странджа, Витоша, Камчийски пясъци и всички застрашени територии и зони в България

"Писна ни да излизаме за едно и също година след година, само за да разберем за поредната схема, с която отново някой ще се опита да унищожи пазеното от нас. Няма да се примирим с това", заявяват организаторите на поредния протест. Исканията им са конкретни и категорични. Настояват за прекртяване на концесията на Юлен, неотложно и ясно да се гарантира дългосрочно защитата и опазването на Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Поморие, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо") в парк "Българско Черноморие", защото вече не вярват, че ще останат диви плажове незастроени. Искат и промени в законите, които да осигурят на гражданите достъп до информация и правосъдие във връзка със строителни разрешения, подробни и общи устройствени планове, за да може да спират и обжалват подобни строежи преди да дойдат багерите и да са поставени пред свършен факт.
"Ще протестираме, защото продължава нищо да не се случва! Всъщност случва се. Уж спряха строежа на Иракли, но непрекъснато получаваме сигнали, че там продължава да се строи, а и спирането е само до като отстранят нарушенията. Какво като се откриха злоупотреби и инвеститорът е некоректен. Строежът най-вероятно ще продължи. Вече шеста година държавата отказва категорично да защити един от символите на гражданското общество. Нима се надяват будните граждани да изчезнат? Какво се случва и с Природен парк "Странджа"? Там Върховният административен съд пренебрегна Орхуската конвенция, за да се разреши застрояването между Царево и Резово с над 50 хиляди нови легла. Нима българският съд има правото да се изсмее на международните регламенти и на мнението на хиляди будни граждани, които пазиха Странджа преди години? И вече не вярваме на успокояващи и нищо не значещи промени в законите, след като продължават да ни отнемат в тях най-важното - гражданските права и възможност за граждански контрол. Нито ще повярваме на полуобещания, които целят да ни хвърлят прах в очите докато междувременно продължават всякакви процедури за унищожаването и застрояването на дюните, защитените територии и зони", заявяват инициаторите на поредната инициатива в защита на природата.