"Сватбеният марш" на Менделсон става на 155 години

Варна Лайф

25-01-2013, 10:05

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Изпълнен е зъ първи път на сватбата на кралица Виктория и принца на Прусия

 „Сватбеният марш“ – най-популярното произведение на немския композитор, диригент и пианист Феликс Менделсон Бартолди – е изпълнено за първи път по време  на днешния ден преди 155 г.- на 25 януари 1858 г. на сватбата на кралица Виктория и принца на Прусия. "Сватбеният марш" е част от увертюрата "Сън в лятна нощ", годината на създаването на марша е 1842г.

Композиторът е роден на 3 февруари 1809 г. в Хамбург в богатото и интелигентно семейство на банкера от еврейски произход Авраам Менделсон, което често е посещавано от най-видните интелектуалци за онова време: Фридрих Хегел, Йохан Волфганг Гьоте, Карл Мария фон Вебер, Карл Целтел и др. Негов дядо е еврейският философ Мозес Менделсон, основател на движението "Хаскала" (Еврейско просвещение). Баща му и майка му Лия обаче приемат християнството и променят фамилията си на Менделсон Бартолди.

През младите си години Менделсон работи, като следва класическите традиции в музиката. На 20-годишна възраст Менделсон изпълнява за първи път “Матеус Пасион” на Йохан Себастиан Бах – 80 години след смъртта на известния композитор