Откраднаха 5 тона основна съставка за експлозиви

Крими

24-01-2013, 18:59

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Част от задигнатото количество тор липсва, все още дирят и единот извършителите

Почти 5 тона амониев нитрат са откраднали петима мъже от склад в село Разделна. Апашите влезли през отворен прозорец. Кражбата е извършена в периода между 15 и 23 януари, съобщиха от полицията.  Задигнатото вещество е било разпределено в 96 чувала по 50 кг.

Извършителите вече са намерени. Задържани са Д.Т., на 44 г., осъждан за кражби, М.М., на 24 г., неосъждан, Т.Т., на 21 г., криминално проявен, и С.И., на 30 г., неосъждан. И четиримата са от Белослав. Има и пети извършител, които обаче все още се издирва. Това е  36-годишния В.Д. от Девня, който също е осъждан за кражби. Част от откраднатите чували са намерени и иззети. Друга част все още липсва. 

С амониевия нитрат, наричан още амониева селитра, се подхранват на посевите. При нормални условия е стабилно съединение, което обаче може да детонира при силен първоначален импулс или при горене в затворени пространства. Именно затова може да се използва като основна съствка за експлозиви. Голяма част от промишлените взривни вещества са на базата на амониев нитрат.