С кучето на плаж искат екоактивисти

С пари от бюджета на Варна общинският приют обработва кучета от Аксаково

Да има плаж във Варна, на който хората да могат да ходят с домашните си любимци, поискаха природозащитници. Те бяха поканени на заседание на комисията по обществен ред към местния парламент. В наредбата е забранено разхождането на кучета по плажа и при нарушения се налагат глоби. В повечето страни в Европа обаче има обособени ивици, където можеш да отидеш на плаж с животното си.  "Предполага се, че на плаж се ходи през почивните дни, когато хората са със семействата си, а домашните любимци са част от семейството", аргументираха се природозащитниците. 

Председателят на комисията Станислав Темелков пък ги посъветва да посочат плаж, който според тях е подходящ, и да внесат официално предложение. Инициативата обаче беше мигновено попарена от администрацията.

"Няма как да стане. Плажовете са публична държавна собственост и повечето са отдадени на концесия или под наем", отсякоха от администрацията. 

Към момента в електронния регистър на общината фигурират 875 животни, 30 от които котки. За миналата година 1549 бездомни кучета са били уловени от служители на приюта, 1212 са били кастрирани. В екарисаж са били закарани 704, отчете шефът на общинския кучкарник в Каменар Иван Радев. Колко е приблизителната бройка на бездомните животни в общината, поиска да знае природозащитничка, а Радев призна, че никой не знае. "Ако искате да изхарчим едни пари за преброяване, няма проблем, но само след месец бройката пак няма да е вярна", каза Радев. 

Нелегални развъдници бълват бездомни животни по улиците на Варна, стана ясно още на заседанието. Има поне три развъдника, единият от тях - за котки, които изхвърлят непородистите животни, най-често такива, забременели от непородисти улични мъжкари. 

Изискването за чипиране и кастрацията на домашните животни не се спазва заради високите цени, отчетоха още защитниците на животните. Поставянето на чип струва 35 лв., а кастрирането във ветеринарен кабинет - между 80 и 120 лв.

От организациите предложиха общината да инициира кампания по извършване на такива дейности на преференциални цени, за да се обхване по-голям брой животни. 

Предложението обаче срещна съпротивата на шефа на кучкарника. Общината не била длъжна да обслужва търговци на животни и недобросъвестни собственици на домашни любимци.

С пари от общинския бюджет обаче варнеският кучкарник е обработвал животни от друга община, стана още ясно на заседанието. В края на миналата година служители на варненския кучкарник са прибрали и обработили кучета от центъра на Аксаковово. Радев пък се заоправдава, че това било инцидентно и ставало въпрос само за две кучета.