80 протестиращи завардиха общината, искат по-ниски данъци

ВИДЕО: Живеещите в Евксиноград и Долна Трака се страхуват, че ще плащат 10 пъти повече

Повече от 80 души протестират пред сградата на община Варна, заради повишените данъци на имотите в Евксиноград и местност Долна Трака. От около 2 часа недоволстващите са завардили сградата на общината, за да търсят обяснения за по -големите налози, които трябва да плащат от тази година. Протестиращите носят плакати  „Във втора зона само с поглед от балкона”, „Не на високите данъци”, „Без канализация няма европеизация”. 

Припомняме, че решението за новите налози и зонирането бе взето на сесията на местния парламент в края на годината. Тогава Евксиноград и местността Долна Трака официално преминаха във втора зона на града. С определянето на новите граници се променят данъчните оценки на имотите в тези райони, съответно скача и такса смет. Мотивът на съветниците за новото зониране бе, че Евксиноград и Долна Трака са близо до морето и трябва да имат по-високи такси.

Днес протестиращите се страхуват, че ще трябва да плащат десеторно повече.  Шефът на дирекцията по общински данъци и такси Ивайло Филипов се опита да ги успокои, че няма да има толкова голяма парична разлика.  Той даде за пример, че ако досега едно семейство е плащало 124 лв., с новите налози цената ще се вдигне на не повече от 160лв. Протестиращите обаче го отпратиха с възгласи: "Ти си само изпълнител, не си ти този, който ни трябва". 

Живеещите на улица "Осма" пък заявиха, че сами събрали пари за асфалтирането на отсечката. По-късно прочели в общинския отчет, че общината била наброила половин милион лева за ремонт на пътя.  

ВИДЕО: "Ти си само изпълнител, не си ти този, който ни трябва". 

ВИДЕО: Къде са парите, които сме плащали за данъци досега

ВИДЕО: Като сме квартал на Варна, защо билетчето е 1.60