Държавата удря рамо на Варна за нови детски градини

Мисия Варна

23-01-2013, 15:26

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Кабинетът дава 30 млн.лв. на 7 общини, сред които и Варна

 Общо 30 млн.лв ще получат 7 общини, сред които и Варна, за ремонт и изграждане на детски ясли и детски градини. Това реши днес кабинетът на редовно заседание, съобщиха от правителствената пресслужба. Средставата са от централния бюджет и с тях се цели преодоляване на проблемите в общините, където има недостиг на свободни места в детските заведения във връзка с въвеждането на задължителното обучение на пет- и шестгодишните деца. От съобщението не става ясно колко пари ще получи всеки от споменатите градове.

Преди месец обаче зам.-прдеседателят на общинския съвет Иван Портних анонсира, че сумата за забавачки във Варна ще е 4 млн. лв. С тях ще бъдат построени самостоятелни пристройки към три детски градини в кварталите "Чайка", "Възраждане" и "Виница".

Очаква се първа копка на строителството на новите групи да направи премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в петък във Варна. 

На днешното заседание на министерски съвет сутеренът на СОУ”Елин Пелин” беше предоставен безвъзмездно на община Варна. Ползван преди години като скривалище, сутеренът ще бъде превърнат в специализиран кабинет за провеждане на извънкласни форми на занимания, свързани с подготовката на учениците за действия при бедствия и кризи, спазване на Закона за движение по пътищата, превенция на детската престъпност.

Министерският съвет промени  и собствеността на спортен комплекс „Черно море” от публична в частна държавна собственост и учреди безвъзмездно право на ползване върху него за срок от 10 години на местното Сдружение на спортни клубове „Черно море". Решението на правителството е свързано с реализацията на инвестиционна програма на сдружението за изграждането на изцяло нова многофункционална спортна база.