Ако кондукторите бяха тенори

или новата книга на Дани (Ива)Нова

„От Хелзинки до Рио” е третата книга на Дани Нова след „Нощен блок” и „Бг- пропилян живот” и след дългогодишната й успешна кариера като журналист, радиоводещ и анализатор.

Книгата „От Хелзинки до Рио” е като чаша горещ шоколад през зимата. Тя ще ви достави удоволствието да се потопите в разноликия и очарователен свят на неподозирани места и нрави, на други съдби и култури. 

С тази книга ще преживеете пътя от Хелзинки до Рио. Ще чуете японската версия за паметника на цар Александър Втори в Хелзинки, ще научите защо Талин е рай за финландците, ще затаите дъх пред изгрева в Стокхолм, ще потръпнете от мистериите на Рундалския дворец, ще влезете в музея на окупацията в Рига и ще станете неми свидетели на една невероятна сцена с вертолет над Осло. После пред замъка в Тракай – древната столица на Литва ще се почувствате сякаш сте получили картичка от миналото, във Вилнюс ще срещнете момчето, което мечтае, ще се снимате пред паметника на Ханс Кристиян Андерсен в Копенхаген, а в Дъблин ще поръчате: „Едно ирландско кафе, моля!”

По пътя „От Хелзинки до Рио” ще пеете с „Бийтълс” на Алберт Док в Ливърпул. В Гибралтар пред очите ви маймуните ще се разправят по грешка с един младеж. На остров Мадейра и в Тенерифе ще откриете толкова красота, че няма да ви се тръгва обратно, ще се забавлявате на фестивала в Маями, а после ще минете по стълбата на кралица Виктория на Бахамите и ще разговаряте с двойника на Хемингуей в Кий Уест.

Този път ще ви отведе до райските кътчета на Карибите. В Козумел деца ще плуват с делфини, в Лима кондуктори ще изпъняват многогласни арии на кечуа, аймара и испански, ще преминете през Панамския канал, в Чили ще се опитат да ви изиграят, а Колумбия ще остане в сърцето ви. Ще запомните блясъка на Буенос Айрес, дългите нощи под Южния кръст, гвардейците, готови за снимка и едно изпепеляващо, неповторимо танго.

А в Рио на Корковадо Спасителят величествено ще се извисява над вас, над всички нас и разперените му за прегръдка ръце ще показват, че той ни приема и ни прощава. 

Пътят „От Хелзинки до Рио”. Невероятен път!