Пазарът в "Аспарухово" става модерен, с тоалетна и течаща вода

Мисия Варна

18-01-2013, 15:16

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ,архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ликвидират търговията на открито на плодове и зеленчуци

Съветниците приеха схемите на "Приморски", "Владиславово" и "Одесос" за преместваемите обекти, тези на "Аспарухово" и "Младост" ще се преразглеждат

На ул."Средец" в район "Аспарухово" ще има пазарна площадка с всички необходими условия, сред които са тоалет и течаща вода. За целта ще се "налеят" общински средства, стана ясно по време на заседанието на комисията по туризъм и търговия. На тази улица и сега има търговци, но районът не е обособен като пазарна площадка.
Комисията разгледа схемите за разполагане на целогодишни и сезонни търговски обекти. Приеха бяха схемите на "Приморски", "Владиславово" и "Одесос". За другите два района те ще се преразгледат.
При представяне на картата с търговските обекти в "Аспарухово" Андрей Василев от "Нашият град" забеляза, че в разрез с общинска наредба, забраняваща търговия с храни на открито, в нея са отбелязани щандове под 3 кв. м. за продажба на земеделски стоки. От районната администрация обясниха, че това са бараки пред магазини на улиците "Средец" и "Злетово", където се намира пазар в квартала. Оказа се обаче, че той функционира без кметско разрешение, предаде Дарик. При преразглеждане на схемите ще се обърне внимание на поставянето на обекти по тротоарите, които пречат на придвижването на пешеходци. 
От думите на Иван Иванов – началник отдел "Контрол по търговската дейност и туризма“, се разбра, че във Варна има около сто преместваеми обекта, които са с площ от над 150 квадрата. По наредба площа трябва да е максимум 15 кв. Заради високите наеми в повечето случаи те остават празни, но Община Варна нямала средства да ги демонтира.