Министър пробутва училища на варненски кметове

Мисия Варна

18-01-2013, 15:10

Снимка:

Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

С рокадата школата щели да имат по-голяма свобода да кандидатсват по европроекти

6 училища във Варненска област, които са на подчинение на Министерството на земеделието и храните да станат на общинска издръжка е поискал Мирослав Найденов. Земеделският министър изразил това свое желание на работна среща преди два дни с Областния управител на Варна Коста Базитов. 

Въпросните школа са във Варна, Провадия, Долни чифлик, Вълчи дол и Суворово. Училищата ще минат на общинска издръжка при съответно решение на местните власти. Кметовете и общинските съветници обаче още не са информирани за желанието  на земеделския министър.

Ако местните управници одобрят да станат общински, училищата ще продължат да се водят към Министерството на земеделието и храните, но директорите ще се назначават от Регионалния инспекторат по образование, а бюджетите им ще минават през съответните общини, обясни Базитов.

С рокадата училищата щели да имат по-голяма свобода да кандидатстват по европейски програми чрез общините. "Основната грижа на земеделското министерство в момента не е в училищата и образованието", коментира областният управител.